[ X ]
[ X ]
[ X ]
PPDA critică reforma sistemului de pensii aprobată de Guvern
6 Decembrie

După ce ieri Guvernul a aprobat proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative referitoare la reforma sistemului de pensii, Partidul Platforma „Demnitate şi Adevăr” a venit cu o declaraţie, în care critică dur respectiva reformă, transmite CURENTUL.

„Proiectul în chestiune, de o importanță capitală, care vizează semnificativ aproape 700 de mii de cetățeni, a fost pregătit în mare grabă, fără consultări publice extinse, inclusiv cu organizațiile pensionarilor, adică cu cei nemijlocit vizați de așa-numita „reformă”. Guvernarea intenționează să definitiveze adoptarea legii în regim de urgență în ajunul sărbătorilor de iarnă, când societatea este preocupată de probleme existențiale, deși documentul de o inconsistență crasă a fost criticat de mai mulți experți, societatea civilă și sindicate”, se spune în documentul citat.

PDA menţionează că, „prin majorarea vârstei de pensionare și stagiului de cotizare, guvernarea direct responsabilă pentru dezastrul social-economic din țară încearcă din nou să facă reforme pe contul cetățenilor, punând pe umerii lor propriile greșeli și crime”.

„În condițiile în care speranța de viață în Moldova este foarte joasă, iar calitatea acesteia pentru marea majoritate a pensionarilor este una oribilă, ridicarea semnificativă a cenzului de pensionare ar trebui să fie ultimul pas în cadrul reformei sistemului de pensii și doar în situația în care celelalte acțiuni nu ar aduce rezultatul scontat”, se spune în declaraţie.

PPDA mai atrage atenţie că din proiectul nominalizat nu sunt clare sursele de finanțare a așa-zisei reforme cel puțin la prima etapă. „Se promite că începând cu anul 2017 cei care au ieșit la pensie în perioada 2001-2008 vor beneficia de o pensie majorată până la 35%, iar persoanele care vor ieși la pensie anul viitor vor primi un cuantum dublu față de cel prevăzut de actualul sistem. Calculele noastre relevă că pentru realizarea acestor promisiuni e nevoie suplimentar de minimum 500 mil. lei. Asta în condițiile unui deficit acut al Bugetului Asigurărilor Sociale, în care transferurile din Bugetul de Stat pentru anul viitor se planifică în sumă de aproape 5,5 miliarde de lei, cifră similară cu anul 2016. Introducerea contribuțiilor sociale obligatorii pentru fermierii-individuali, ținând cont de starea lucrurilor în agricultură și continuarea exodului masiv din zonele rurale, nu poate aduce mijloace financiare suficiente pentru acoperirea falselor promisiuni ale guvernării oligarhice și antipopulare”, se menţionează în documentul citat.

PPDA a venit şi cu un şir de propuneri concrete pe marginea acestei reforme.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților