Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) și Andrei Năstase au făcut „un gest de onoare și de o mare responsabilitate politică, respectînd angajamentul privind desemnarea candidatului unic la funcția de Președinte al Republicii Moldova din partea partidelor antioligarhice”. Despre aceasta se spune în Declarația Consiliului Politic Național al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) citită astăzi de Dinu Plîngău, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată astăzi, la Mîndreşti, Teleneşti, informează CURENTUL.
PPDA susţine că, această decizie reprezintă esența valorilor politice în baza cărora a fost constituit Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” – interesul țării și al cetățeanului – și demonstrează că în Republica Moldova au apărut lideri politici curajoși și vizionari, care și-au asumat un alt mod de a face politică.
„Conștientizând faptul că unica posibilitate de anihilare a campaniei de fraudare masivă a alegerilor și de segmentare a votului pentru candidații opoziției anti-oligarhice este conjugarea eforturilor și desemnarea doar a unui candidat; Ținând cont de interesul țării și al cetățenilor Republicii Moldova, urmărind neadmiterea accederii în turul doi de scrutin a reprezentantului puterii oligarhice, dar și obținerea victoriei asupra candidatului opoziției geopolitice; CPN decide ca PPDA să sprijine în campania electorală candidatul PAS, Maia Sandu”, se spune în declaraţie.
Totodată, potrivit lui Dinu Plîngău, CPN a solicitat candidatului desemnat să își asume punctele prioritare din programul prezidențial al lui Andrei Năstase pentru primul an de activitate, construit în baza revendicărilor populare, enunțate de cetățeni la protestele desfășurate pe parcursul timpului.
„În primul rînd, soluționarea problemei furtului miliardelor prin: insistarea asupra anchetei internaționale privind jaful bancar și spălarea miliardelor de dolari; contribuirea la recuperarea banilor și sancționarea hoților şi neadmiterea prin toate mijloacele legale ca oamenii să întoarcă miliardele furate. Al doilea punct este transformarea revendicărilor social-economice ale oamenilor în inițiative legislative, prioritare fiind: majorarea pensiilor cel puțin până la minimul de consum; stimularea inițiativei private, a investițiilor străine și locale, care vor genera noi locuri de muncă, bine plătite, și vor motiva tinerii să rămână acasă; descentralizarea, modernizarea orașelor, reabilitarea satelor, dezvoltarea agriculturii, educației și medicinei, demonopolizarea, deoffshorizarea presei și implementarea imediată a acordului privind digitalizarea audiovizualului”, a menţionat el.
În acelaşi timp, PPDA a cerut înaintarea unor inițiative legislative privind reformarea justiției și combaterea corupției mari și mici, prioritare fiind: desemnarea unui procuror independent; transformarea CNA în DNA și scoaterea instituțiilor anticorupție de sub influență politică, dar şi lustrația extinsă până în prezent, confiscarea extinsă a bunurilor demnitarilor de stat, procurorilor și judecătorilor, precum și a rudelor acestora, care nu pot demonstra sursele de venit pentru achiziționarea acestor bunuri.
„PPDA îşi mai doreşte declanșarea cît mai rapidă a alegerilor parlamentare anticipate, dar şi promovarea unei politici interne și externe de restabilire a încrederii cetățenilor RM și a partenerilor externi în clasa politică și în statul R. Moldova”, a adăugat Plîngău.
CPN şi-a exprimat agrementul pentru inițiativele președintelui Andrei Năstase cu privire la cele 3 proiecte politice naționale de perspectivă imediată, şi anume „Declanșarea referendumului privind recuperarea miliardelor și neadmiterea întoarcerii lor de către cetățeni, ajustarea pensiilor și indemnizațiilor la mărimea nivelului minim de existență, dar şi constituirea fondului cu privire la susținerea presei independente și a libertății de exprimare”.
În final, CPN al PPDA a venit cu un apel către membrii și simpatizanții săi, către toți cetățenii Republicii Moldova, din țară și din diasporă, să se pătrundă de gravitatea situației, de pericolul acaparării în totalitate a instituțiilor statului de către oligarhi și, la alegerile prezidențiale, să dea dovadă de responsabilitate și poziție civică activă.
„La 30 octombrie, să ieșim la votare, împreună cu familia, prietenii, vecinii și să alegem candidatul unic al forțelor anti-oligarhice, care va stopa instaurarea dictaturii plahotniuciste, va pune bazele schimbării clasei politice și readucerii țării pe făgașul normalității. În același timp, chemăm partenerii de dezvoltare, instituțiile internaționale să monitorizeze îndeaproape procesul electoral, pentru a preveni și sancționa abaterile și falsificările puse la cale de actuala guvernare antipopulară”, se mai spune în declaraţie.
Andriana Cheptine