[ X ]
[ X ]
[ X ]
Poziția PSDE în legătură cu problema importurilor de cereale și seminţe oleaginoase, în contextul crizei fermierilor moldoveni 
27 Iunie

În timp ce țările UE abordează la modul cel mai serios problema și caută soluții să acopere pierderile, Ministerul Agriculturii din Republica Moldova refuză cel puțin să accepte faptul că fermierii moldoveni sunt și ei afectați direct de această criză, declară PSDE.

„România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia vor beneficia de 100 de milioane de euro din partea Uniuniii Europene pentru compensarea pierderilor economice cauzate de importurile de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina. Astfel, României îi va reveni suma de 29,73 milioane de euro, Bulgaria va primi 9,77 milioane euro, Ungaria – 15,93 milioane euro, Polonia – 39,33 milioane euro şi Slovacia – 5,24 milioane euro”.

La Chișinău însă, nici nu se discută despre importurile de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina. În timp ce țările UE abordează la modul cel mai serios problema și caută soluții să acopere pierderile, Ministerul Agriculturii din Republica Moldova refuză cel puțin să accepte faptul că fermierii moldoveni sunt și ei afectați direct de această criză. Guvernarea are un singur răspuns la această temă – că trebuie să fim solidari cu Ucraina. Este normal să fim solidari cu Ucraina și facem acest lucru, dar problema există și trebuie soluționată.

Dacă nu putem beneficia și noi de compensații din partea UE (deși autoritățile ne asigurau contrariul), atunci trebuie să identificăm alte soluții, inclusiv un mecanism legal de protecție a pieței interne. În scurt timp, începe recolta de grâne, care se arată a fi foarte bună în acest an, iar fără niște garanții din partea statului, ea riscă să se piardă, din cauză că fermierii noștri nu mai au loc nici pe piața internă.

Pe de altă parte, în cazul crizei gazului, din perioada toamnă-iarnă, guvernarea a scos miliarde de lei din buget, prin niște simple decizii ale Comisiei pentru Situații Excepționale, toate secretizate, și nici până astăzi nu ni s-a prezentat nicio informație justificativă. De ce în acest caz nici măcar nu se ia în calcul posibilitatea unei intervenții de urgență din partea statului?

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că nu va merge deocamdată la discuții cu fermierii, pentru ca încă așteaptă calculele de la Ministerul Finanțelor. Or, aceste calcule trebuiau făcute cel puțin patru luni în urmă. Cu ce s-a ocupat până acum Ministerul Agriculturii, când despre această criză se vorbește încă de anul trecut?

 Această atitudine confirmă, dacă cineva mai punea la îndoială, că actualei guvernări î-i absolut indiferent de problemele agricultorilor. Prin urmare, în această situație, de la ministrul Bolea nu putem cere altceva decât DEMISIA!”, se mențiomează în declarația PSDE.

Inapoi la arhiva noutaților