[ X ]
Poziția CUB față de scrutinul prezidențial: Ar fi imoral să votăm un alt candidat decât cel pe care l-am desemnat anterior
17 Octombrie

Partidului Politic ”Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” nu va vota pentru un alt candidat decît cel care a fost înainte de formațiune, dar nu a fost înregistrat în cursă de Comisia Electorală  Centrală (CEC).

„Deși ar fi trebuit să fie un examen al responsabilității și unității naționale, aceste alegeri sunt deja compromise. Actuala guvernare a furat dreptul cetățenilor de a vota în aceste alegeri un candidat liberal, pro-European, îngrădindu-ne accesul în alegeri, unde am fi putut reprezenta un bazin de voturi liberale.  Regretăm faptul că CEC a decis să invalideze semnăturile colectate pentru candidatul CUB pe temeiuri neprevăzute de actualul Cod Electoral și cu referințe la o Bază de Date învechită și plină de erori. Ar fi imoral să votăm în aceste condiții un alt candidat decât cel pe care l-am desemnat anterior. Astfel, actualul scrutin nu poate fi numit nici liber și nici corect. Nu este liber pentru că oamenilor li-i frică să-și afișeze opțiunile electorale de teama de a fi sancționați, și nici corect – pentru că actuala guvernare a îngrădit dreptul cetățenilor de a vota pentru un candidat pentru care au semnat 17.537 cetățeni”, se spune în comunicatul de presă al formațiunii.

Membrii CUB condamnă  „utilizarea practicilor de mituire electorală în aceste alegeri de către grupurile ostile democrației afiliate lui Ilan Șor, dar nu pot  ignora nici de folosirea fără limite a resursei administrative de câtre actuala putere, politizarea CEC și a altor structuri ale statului, implicarea miniștrilor nedegrevați în campania electorală, desanturile unor oficiali străini în beneficiul candidatului puterii, care nu au putut fi prevenite efectiv până în acest moment de către autoritatea electorală, responsabilă de scrutin”.

„Ne dorim ca Republica Moldova să revină pe deplin în familia europeană, dar nu ca o „democrație de fațadă”, fragilă și bătută de vânturi din toate părțile, în care grupuri obscure de interese profită de o nouă capturare a statului. Reformele eșuate în justiție permit acestor grupuri să manipuleze și să influențeze chiar și rezultatul acestor alegeri.  Invităm misiunile diplomatice și observatorii internaționali să nu închidă ochii asupra ilegalităților care se comit în aceste alegeri, să ceară explicații și să insiste pe respectarea standardelor electorale, indiferent de preferințele subiective pentru că orice complicitate ar fi echivalentă cu trădarea principiilor pentru care sunteți acreditați. CUB este un partid pro-european autentic, membru al Partidului European ALDE Europe / RENEW, al 3 grup politic ca pondere în Parlamentul European. Îi rugăm pe colegii noștri să evalueze cu multă rigoare și obiectivitate defectele acestui scrutin pentru a sancționa derapajele lui”, se mai spune în comunicat.

Privitor la Referendumul de modificare a Constituției,  conducerea CUB  va încuraja membrii și simpatizanții săi  să participe activ la referendum, votând cu conștiința împăcată pentru ideea europeană.

„Suntem convinși că putem face diferența între adevăr și minciună, între integrare europeană reală și propagandă partizană iresponsabilă. Suntem convinși că identitatea europeană se clădește doar în condițiile unui stat de drept funcțional și eficient, capabil să protejeze libertățile civile, economice și politice pentru toți cetățenii săi, nu doar pentru unii. Pentru asta pledează CUB! ”,  se mai spune în comunicat.

Inapoi la arhiva noutaților