Tehnologiile și piețele noi ca posibilități de dezvoltare a cooperării inovaționale interstatale Federația Rusă – Republica Moldova a fost subiectul discuției în cadrul mesei rotunde organizate de Academia de Științe a Moldovei (AȘM), transmite CURENTUL.
Scopul evenimentului a fost de a identifica prioritățile de dezvoltare economică în baza interacțiunii efective a sistemelor naționale de inovații prin următoarele componente:
– Dezvoltarea cooperării interstatale în sfera inovațională;
– Dezvoltarea potențialului științifico-tehnologic;
– Utilizarea comună a infrastructurii inovaționale;
– Reglementarea interstatală a activității inovaționale.
În debutul evenimentului, academicianul Ion Tighineanu, vicepreședintele AȘM, a menționat că, AȘM, împreună cu „Fondul Cercetărilor Fundamentale” din Federația Rusă, a realizat 88 de proiecte.
„De asemenea, avem proiecte realizate și cu „Fondul Umanitar Rusesc”. Această cooperare a crescut și la nivel european. Între Federația Rusă și Comisia Europeană au fost semnate Acorduri și finanțat programul „Miramed Rus Plus”, iar Republica Moldova s-a alăturat acestui program și Centrul de Proiecte Internaționale al AȘM a avut o contribuție majoră în acest proces.
RM se asociază cu programele europene și, cred că, cooperarea cu Federația Rusă, înseamnă nu doar proiectele bilaterale, dar și cele europene, și acest lucru este un indiciu că avem un rol aparte în procesul științifico-tehnic. Procesul de cooperare cu oamenii de știință din Federația Rusă continuă. Nu contează dacă există unele programe sau nu, savanții celor două state cooperează între ele”, a spus Ion Tighineanu.
La rândul său, consilierul prezidențial pe domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, a menționat că evenimentul de astăzi va aduce un nou impuls colaborării oamenilor de știință celor două state.
„Un rol important în dezvoltarea științei în RM a avut-o cooperarea cu centrele științifice ale fostei URSS. Nu trebuie să uităm că școlile moldovenești s-au făcut în urma cooperării cu centrele științifice din Rusia. De știința R. Moldova, Rusia își aduce aminte, se cooperează, dar sunt rețineri. Cooperarea celor două țări pe acest domeniu scade și sper că evenimentul de astăzi să dea un nou impuls relațiilor. Sperăm că Parlamentul nostru va ajunge la modificarea Codului științei și nu va permite științei noastre să aibă probleme pe plan organizațional. Menționez că, pentru ca RM să poată rezolva problemele sociale și economice trebuie un impuls și acest lucru se poate realiza doar cu ajutorul noilor tehnologii inovaționale”, a spus Corneliu Popovici.
La masa rotundă au participat reprezentanți ai „Rossotrudnicestvo”, cercetători, reprezentanți ai parcurilor tehnologice, ai incubatoarelor, universităților etc.
Cristina Parfeni