[ X ]
[ X ]
[ X ]
Posibile explicații ale deciziei PDM de a prelua inițiativa
3 Iunie

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a decis să facă o invitaţie Partidului Socialiştilor de a discuta despre situaţia politică ce s-a creat în Moldova şi despre posibila depăşire a crizei politice actuale, astfel încât să nu se ajungă la alegeri parlamentare anticipate. Iar întrebarea care-i frământă pe toţi este: Ce a determinat PDM să preia iniţiativa?

Prima posibilă explicaţie este că PDM nu-şi doreşte alegeri parlamentare anticipate. Probabil, în ultimele luni, democraţii au efectuat careva măsurări sociologice şi, fie acestea le arată că oamenii nu sunt pregătiţi de un nou scrutin electoral, fie că PDM va lua un rezultat sub aşteptările pe care le are. Nu este exclus că PDM ia în calcul şi unele superstiţii şi se orientează după precedentele înregistrate anterior. În 2009 comuniştii, de asemenea, au crezut că deţin controlul total asupra situaţiei şi e suficient să meargă în anticipate pentru a-şi distruge în totalitate oponenţii politici. Dar rezultatul anticipatelor a fost… plecarea comuniştilor de la putere.

A doua posibilă explicaţie este că acum democraţii trec la etapa finală de implementare a unui plan mai vechi, dar bine pus la punct. Imediat după alegeri, PD i-a ofertat pe cei din blocul ACUM. Refuzul acestora de a discuta cu democraţii a fost unul categoric, care nu a lăsat nici un fel de spaţiu de manevră politică în continuare. Apoi, au urmat mai multe încercări ale socialiştilor şi ale blocului ACUM de a iniţia un dialog politic cât de cât, dar toate s-au soldat cu eşec. Şi dacă a eşuat dialogul PD-ACUM, precum şi dialogul ACUM-PSRM, ultima posibilitate de a evita anticipatele este un dialog dintre PDM şi PSRM. Posibil, democraţii încearcă acum să folosească această ultima posibilitate rămasă de a debloca situaţia politică.

A treia posibilă explicaţie este că PDM a fost impus să iasă la rampă de anunţul preconizatelor vizite la Chişinău (săptămâna viitoare) a emisarilor Rusiei, SUA şi UE. Democraţii intuiesc că vizitele acestor emisari pot avea legătură şi cu o posibilă deblocare a situaţiei politice din RM şi, deoarece simt că pot pierde iniţiativa, au decis să anticipeze. Dacă cei trei oficiali vor pune în discuţie cu politicienii de la Chişinău posibile soluţii pentru criza politică ce durează de luni de zile, ei nu au cum să nu ia în calcul şi această ultimă iniţiativă a PDM.

Indiferent de motivaţia pe care a avut-o PDM atunci când a decis să vină cu respectiva invitaţie, e clar că ea pune în cu totul altă lumină datele ecuaţiei politice din Republica Moldova. Rămâne încă o întrebare de clarificat – Ce scop a urmărit PDM: să facă un pas decisiv spre soluţionarea crizei politice sau să încerce să împiedice un posibil pas ce ar fi dus la deblocarea situaţiei politice, dar care ar fi fost contrar interesului său partinic? În zilele următoare, vom afla răspuns la această întrebare…

www.coment.md

Inapoi la arhiva noutaților