În Republica Moldova, informațiile privind prevenirea și promovarea sănătății vor fi concentrate pe portalul public www.prosanatate.md. Lansarea portalului și semnarea Memorandumului pentru sustenabilitatea acestuia a fost realizată astăzi, la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, transmite CURENTUL.
„Promovarea unui mod sănătos de viață al populației este obiectivul de bază al Ministerului și ar trebui să fie obiectivul fiecărui om zi de zi. Datorită acestui portal, unde vor fi publicate informații bazate pe dovezi de către specialiștii în prevenirea și promovarea sănătății, toată populația va fi informată corect și astfel, vom diminua cazurile de autotratament din auzite sau informații luate din surse neautorizate”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu.
La etapa de lansare, portalul abordează trei factori de risc: consumul de tutun, alcool și regimul alimentar nesănătos. Aceștia sunt principalii factori de risc comportamentali care contribuie la răspândirea bolilor netransmisibile. Astfel încât, neglijarea acestor riscuri determină o incidența mărită a bolilor cardiovasculare și oncologice asupra populației țării.
Utilizatorii autorizați ai portalului vor fi specialiștii în prevenirea și promovarea în sănătate. Ei vor utiliza e-instrumentul ca pe o sursa directă de diseminare a informațiilor veridice pentru populație. Oricine poate accesa portalul și se informa despre metodele de prevenire a bolilor netransmisibile și despre un mod sănătos de viață.
„Agenda sănătății publice va fi actualizată zilnic, datorită faptului că specialiștii vor avea acces prin intermediul cabinetelor on-line la crearea de evenimente, știri, plasarea instrumentelor pentru promovarea sănătății”, a explicat Lilia Onea, directoarea Centrului pentru Informare și Comunicare în Sănătate.
„Portalul transmis astăzi în gestiunea MSMPS este la primul pas de dezvoltare, Pentru sustenabilitatea lui vom investi resurse, pentru ca acesta să atingă performanța de a îngloba sisteme de comunicare și baze de date care să-l transforme într-un e-instrument de lucru pentru specialiștii din sănătatea publică la fel cum este cel din Estonia”, a comunicat Tanel Matliik, membrul bordului asociației estoniene ProDia.
„Colaborarea moldo-estonă în sectorul de sănătate este foarte intensă. Estonia reușește prin utilizarea e-instrumentelor să-și eficientizeze serviciile de sănătate, iar în sănătatea publică, acestea sunt cele mai cost-eficiente pentru promovarea modului sănătos de viață în rândurile populației”, a menționat Olga Goncearova, reprezentata Consulatului onorific al Estoniei în Republica Moldova.
Portalul specializat pentru promovarea sănătății și prevenirea maladiilor nontransmisibile în Republica Moldova www.prosanatate.md este un produs elaborat în cadrul proiectului „Dezvoltarea e-instrumentelor de acces la informații în prevenirea maladiilor netransmisibile”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Estonia în cadrul Programului de cooperare pentru dezvoltare și elaborat la inițiativa Centrului pentru Informare și Comunicare în Sănătate din Republica Moldova și a Asociației Obștești ProDia din Republica Estonia.
Cristina Pendea