Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe Nicu Popescu a participat la cel de-al 28-lea Consiliu Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), transmite CURENTUL.
În cadrul reuniunii, miniștrii de externe din 57 de state participante au discutat evoluțiile în domeniul securității care au avut loc anul curent în arealul OSCE, precum şi chestiuni de actualitate de pe agenda Organizației.
În intervenția din sesiunea plenară, vicepremierul Nicu Popescu a acordat o atenție deosebită procesului de soluționare a conflictului transnistrean.
„În mod particular, am accentuat determinarea autorităților de a continua eforturile în vederea identificării soluției cuprinzătoare a conflictului în baza respectării suveranității, integrității teritoriale în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional”, a spus șeful diplomației de la Chișinău.
Totodată, în discurs, oficialul a exprimat îngrijorarea față de situația alarmantă a drepturilor omului și libertăților fundamentale în regiunea transnistreană, chemând comunitatea OSCE, în particular mediatorii şi observatorii din formatul 5+2, să-şi consolideze eforturile în scopul asigurării protecției drepturilor omului în regiunea transnistreană, acordând atenția necesară situației școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.
„Am apreciat reconfirmarea în declarația ministerială a OSCE cu privire la negocierile în formatul 5+2 a elementelor centrale ale procesului de reglementare, fapt care confirmă existența unui consens internațional cu privire la parametrii de soluționare a conflictului transnistrean”, a spus vicepremierul Nicu Popescu.
De asemenea, în intervenția sa ministrul Nicu Popescu a reiterat poziția consecventă a țării noastre privind necesitatea retragerii complete a stocurilor de muniții și trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu principiile dreptului internațional și prevederile constituționale ale Republicii Moldova.
În marja reuniunii Consiliului ministerial al OSCE șeful diplomației de la Chișinău a avut o serie de întrevederi cu omologii din România, Statele Unite ale Americii, Suedia, Norvegia, Danemarca, Polonia, Irlanda, Ucraina, Austria, Estonia, Georgia, Azerbaidjan și Republica Kârgâză.
Cristina Pendea