Politologul Denis Cenușă menționează că acest Parlament și-a consumat credibilitatea, dar anticipatele pot avea loc la anul, iar până atunci, este necesară o concentrare pe probleme urgente – sănătatea publică, economia și demararea procedurilor de returnare a banilor din frauda bancară, transmite CURENTUL.
Într-o postare pe o rețea de socializare, Denis Cenușă afirmă că actualul parlament este totalmente discreditat și ghidat de agende personale sau de grup, nu de interesele naționale.
„Comportamentul Socialistilor devine tot mai agresiv. Pierderea puterii, dupa aproape 6 luni de la preluarea efectiva a acesteia, nu este pe plac. Deranjeaza ideea unei posibile reveniri in opozitie, in conditiile cand anume aflarea la putere creeaza garantii pentru realegerea lui Igor Dodon. Acesta mai primeste si sprijinul Rusiei – de la reluarea negocierilor pentru credit pana la transfer de imagine. Socialistii insa nu pot sa stearga din memoria publica sau sa justifice schimburile de favoruri intre Dodon si Plahotniuc (cel putin in prima jumatate a lui 2019).
Platforma DA a prins la curaj si practic reprezinta forta motrica in organizarea pasilor pentru caderea guvernului lui Chicu. Intentiile ulterioare sunt cunoscute doar la nivel ideii, si anume ca unul dintre liderii Platformei, cel mai probabil Igor Munteanu, vrea sa preia functia de premier. Ramane fara raspuns intrebarea cu cine sa fie infaptuit acest scenariu si cum sa fie ecxclusi din ecuatie gruparile oligarhice.
PAS este formatiunea care se fereste de orice decizie prompta si respectiv costisitoare din punct de vedere politic. Reticenta Maiei Sandu este neinteleasa de Platforma DA, deoarece obiectivele acestora difera – PAS se gandeste la prezidentiale, iar Platforma DA la demiterea guvernului, practic cu orice pret. In ambele cazuri ambitiile politice se amesteca cu cele personale. Preluarea Presedintiei pentru 4 ani sau a fotoliului de premier pe timp nedefinit (de la o luna pana la alegeri anticipate) sunt puncte majore in avansul din cariera politica a oricarui politician. Acest lucru este cu atat mai predominant cu cat sondajele existente (desi slab credibile) arata sanse slabe pentru cariera politica a unui sir lung de actori politici foarte vocali in prezent.
Gruparile (pseudo-)oligarhice a lui Candu si Shor nu au alta solutie decat sa saboteze institutiile statului si sa asigure o guvernare care ii avantajeaza. In mod ideal, aceste grupari ar vrea sa ramana in Parlament si chiar sa ajunga in guvern. Dar obiectivul de moment este sa destabilizeze guvernarea si sa sporeasca animozitatile dintre Socialisti si PAS si Platforma DA. Mai nou, Candu foloseste abil traseismul politic, provocat tot de el, si agresivitatea Socialistilor fata de aceasta pentru a se victimiza in ochii Occidentului. Acesta intelege ca din reflexe geopolitice, unii actori in Vest ar vrea sa-l sanctioneze pe pro-rusul Igor Dodon. Cel mai important, pentru ambele grupari, este ca ramane putina energie politica si spatiu public pentru a discuta despre extradarea lui Plahotniuc sau cea a lui Shor”, scrie Denis Cenușă.
Potrivit politologului, trebuie de căutat un mediator extern pentru a căuta un numitor comun și a preveni o criza politică de proporții – fie că e vorba de revizuirea actualului guvern sau instalarea unui nou.
„În orice situatie, trebuie sa prevaleze principiul minimizarii pierderilor economice pentru tara si populatie.
Eu am argumentat saptamana trecuta ca UE are autoritate politica pentru a juca rolul de mediator, dupa cum a facut-o nu demult in Georgia”, a mai sc rie politologul.
Cristina Parfeni