Politologul și expertul politic Ian Lisnevschi a publicat rezultatele unui nou experiment psihopolitic, axat pe influența fricii asupra deciziilor electorale. Potrivit acestuia, emoțiile intense pot deturna comportamentul alegătorilor, în favoarea opțiunilor autoritare și a retoricii bazate pe protecție și forță, informează CURENTUL.
Într-o analiză publicată pe canalul său de Telegram, Lisnevschi relatează un experiment inițial din 2017, desfășurat împreună cu un specialist american în psihologie comportamentală din zone de criză, și extins ulterior în 2025, în colaborare cu cercetători din România, Elveția, Ucraina, Austria și Statele Unite.
Experimentul a constat în simularea unei situații de stres în cadrul unei focus-grup: o tânără operator a fost acuzată public, în mod fals, de o eroare gravă. Reacția participanților a fost imediată: tensiune, disconfort, scădere a capacității de analiză.
După episodul de stres, cercetătorii au reluat întrebarea-cheie de la începutul sesiunii: „Dacă v-ați pierde în pădurea politică, pe cine ați alege drept ghid?”.
Rezultatele au fost relevante:
Lisnevschi subliniază că aceste mecanisme sunt folosite frecvent în campanii electorale, în special prin retorica fricii: frica de război, de trădare, de boală, de dușmani interni sau externi.
Metoda utilizată în cadrul experimentelor a fost integrată în ceea ce Intellect Group numește modelul „Predictor–Corector”:
„În condiții de stres, rațiunea este înlocuită cu reacții de tip supraviețuire. Decizia nu mai aparține individului, ci fricii. Iar această frică este adesea produsul unor scenarii bine regizate”, afirmă Lisnevschi.
El avertizează că manipularea prin frică este una dintre cele mai vechi tehnologii politice și recomandă cetățenilor să nu ia decizii importante în stări de emoție intensă, să fie atenți la impulsuri de tip „pedeapsă” sau „salvare” și să-și pună întrebarea esențială: „Este asta opinia mea? Sau e o frică ambalată convingător?”.