[ X ]
Politolog, despre deplasarea Premierului la Bruxelles: Se vor concentra pe patru aspecte…
28 Septembrie

Politologul Denis Cenușa spune că deplasarea Premierului Gavrilița la Bruxelles va fi extrem de utilă pentru guvernare și viitoarea planificare a acțiunilor în raport cu UE, transmite CURENTUL.

Politologul afirmă că oficialii moldoveni se vor concentra pe patru aspecte în cadrul deplasării:

„Cei doi oficiali moldoveni vor să interacționeze cu cât mai mulți oficiali europeni. Vorbim despre socializare și prezentarea individuală de solicitări din partea lui Gavriliță-Popescu. Au nevoie de acest lucru, inclusiv pentru publicul de acasă”, spune Cenușa.

De asemenea, un alt aspect este finanțarea.

„E cert faptul că la Bruxelles, partea europeană va anunța despre acordarea celei de-a doua tranșe a asistenței macro-financiare (50 milioane euro). Se știe că UE era deja pregătită să ofere banii, deoarece condițiile sectoriale au fost îndeplinite (probleme sunt la precondițiile politice – care țin de buna guvernare, lucruri pentru care actuala guvernare este criticată cel mai mult). Totuși, probabil, din motive de imagine pentru actualul guvern, cei de la Chișinău a preferat ca anunțul să se facă de la Bruxelles. În acest fel, guvernul va putea să prezinte obținerea banilor ca pe un merit al guvernului și a majorității parlamentare, care trec printr-o turbulență de critici legate de numiri (ultima a fost cea a ombudsmanului). Totodată, este prima dată când anunțul despre noii bani europeni va fi anunțat de actuala guvernare, în mod separat de Președintele Sandu, care tradițional își asuma meritele pentru orice finanțare europeană”, mai spune Cenușa.

Al treilea aspect ține de legimitatea externă.

„Cu alte cuvinte, Gavriliță-Popescu vor încerca să vorbească cu cât mai mulți reprezentați ai centrelor analitice și jurnaliștilor de la Bruxelles pentru a promova imaginea guvernului, evident, pe care și-o doresc ei. Ei știu că informație obiectivă despre ceea ce se întâmplă realmente la Chișinău deja a ajuns la Bruxelles (instituții, jurnaliști, misiuni diplomatice), deși foarte greu din cauza înțelegerii subiective sau incomplete a realităților moldovenești de către cei care monitorizează Moldova. De aceea, ei vor să impună un discurs favorabil despre guvernarea de la Chișinău, cel puțin pentru a echilibra informația critică”.

Al patrulea aspect este relația cu Diaspora.

„Din calcule strategice, guvernarea are nevoie de aliați non-statali în străinătate, iar relația cu diaspora este una strategică. Unii votanți din diasporă sunt simpatizanți înrăiți ai guvernării, nu doar în campaniile electorale, dar și în viața cotidiană, în particular pe rețelele de socializare (“Like-uri”, partizanat politic, atacul vocilor critice). Dar pe lângă această minoritate, eu personal am întâlnit reprezentanți ai diasporei care critică vertiginos ceea ce face guvernarea (ne referim la gestionarea crizei pandemice și numiri în funcții). Deci, întâlnirea cu reprezentanții din diasporă contează pentru a transmite semnal și obține sprijin de la ceilalți din diasporă”, mai spune Denis Cenușa.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților