[ X ]
[ X ]
[ X ]
Politolog, despre decizia PDM și eventualele scenarii pe arena politică
9 Noiembrie

Politologul Dionis Cenușă admite câteva scenarii după anunțul făcut de PDM în acest weekend, transmite CURENTUL.

Dionis Cenușă afirmă că rămânerea democraților în umbra socialiștilor le va afecta și mai mult imaginea politică.

„Democratii au avut de pierdut cel mai mult din cauza coruptiei politice, care a schimbat dramatic configuratia parlamentului. In asemenea conditii, asumarea actului de guvernare nu isi are sens. Or, 11-13 legislatori Democrati sunt depasiti numeric de cei 37 Socialisti, iar acest lucru se manifesta si asupra procesului legislativ. Ramanerea in umbra Socialistilor pentru si mai mult timp va sterge definitiv identitatea lor politica”, scrie pe o rețea de socializare, Dionis Cenușă.

Politologul admite că PDM vrea să se decupleze de PSRM pentru a forma noi coaliții.

„Decizia de a face acest anunt inainte de turul 2 nu este in mod neaparat un semnal ca PDM abandoneaza barca naufragiata. Dar, ceea ce este sigur este ca PDM vrea sa se decupleze de PSRM pentru a intra in eventuale coalitii noi cu partide pro-europene. Acest lucru ii va permite PDM-ului sa reinnoiasca relatia cu Social-Democratii din Parlamentul European, care inca nu au fost reparate dupa “epoca” lui Plahotniuc”.

Totodată, plecarea anunțată de democrați poate fi folosită de Igor Dodon pentru a mobiliza votul alegatorilor prin accentuarea sentimentelor de frică de criza politică.

„Fara Democrati, PSRM nu va putea guverna mult timp in minoritate absoluta, iar Guvernul lui Chicu va fi dat jos cu prima ocazie”, mai menționează politologul.

El mai afirmă că dacă PDM va decide să facă o nouă coaliție, negocierile vor fi inițiate de PAS și Platfotma DA.

„Orice guvern nou format va avea misiunea de a pregati tara pentru alegeri anticipate noi. De altfel, va depinde de exponentii lui Plahotniuc si Shor. Dar nici Sandu si nici Nastase nu au lansat asemenea discutii, deoarece se atacau in campania electorala inainte de primul tur”, punctează Cenușă.

În context, politologul afirmă că dacă democrații renunță la coaliția de guvernare, atunci o noua criză politică ese inevitabilă.

„Acest lucru il avantajeaza pe Dodon in campania electorala inainte de al doilea tur. In aceeasi masura, Maia Sandu incearca sa valorifice decizia PDM interpreatand-o ca pe o abandonare a lui Dodon. In realitate, Democratii au propriile rationamente (examinate mai sus).

Dodon nu se simte (inca) nicidecum amenintat de declaratia PDM, dansul a pregatit publicul mult timp pentru un asemenea scenariu.

Sandu ar putea sa foloseasca aceasta situatie nu atat pentru a demonstra slabiciunea lui Dodon, ci mai degraba pentru a convinge publicul de stabilitate politica dupa scrutin. Ea ar putea sa sugereze ca o eventuala victorie va duce la o coalitie de guvernare noua intre PAS, Platforma DA, Democratii si deputatii neafilitati. Respectiv, Presedintele va putea sa isi implementeze agenda, care depinde de guvern si majoritate parlamentara.

Populatia si votantii trebuie asigurati ca tara nu va intra intr-o criza politica, aditional la cea sanitara si financiara”, mai scrie în postarea sa, Dionis Cenușă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților