[ X ]
[ X ]
[ X ]
Politolog, despre căderea Guvernului și strategiile partidelor
6 Iulie

Politologul Denis Cenușă consideră că însăși căderea Guvernului a devenit parte a strategemelor politice de la Chișinău, transmite CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Denis Cenușă menționează că PSRM și Igor Dodon vor alegeri parlamentare anticipate pentru a reînnoi componența Parlamentului.

„Pe de o parte, acestia se victimizeaza in raport cu opozitia pro-reforma si cea pseudo-oligarhica. Pe de alta parte, acestia sunt pregatiti sa provoace caderea propriului guvern si sa transfere responsabilitatea pe seama opozitiei, destul de divizata in privinta obiectivelor strategice. Sondajele publicate recent confirma faptul ca Socialistii au nevoie de solutii politice urgente, economia sau situatia epidemiologica sunt undeva pe plan secundar”, consideră politologul.

În viziunea sa, PAS și Maia Sandu vor demisionarea Guvernului, dar nu ca urmare a bocajelor exercitate de opoziție, dar în rezultatul unui vot de neîncredere.

„Pe langa evitarea circumstantelor politice care pot conferi Guvernul lui Chicu statutul de “martir politic”, PAS vrea ca demiterea lui Chicu sa fie asemamatoare ca cea suferita de Sandu in 2019. Simtul razbunarii este amestecat cu estimarea costurilor politice de imagine care pot surveni, daca Chicu cade in timp ce intentiona majorarea salariilor pentru medici. Un asemenea scenariu, pe timp de pandemie, pot ameninta voturile pentru Sandu la prezidentialele din acest an”, scrie Denis Cenușă.

Platforma „DA” și liderii acesteia au nevoie de propulsarea unui Guvern nou, care le-ar aduce puncte politice înainte de scrutinul parlamentar anticipat.

„Sondajele arata ca sansele acestei formatiuni la prezidentiale sunt practic la fel de mici ca si pentru alegeri legislative. Dar calculele lor le contrazic pe cele ale PAS, care vrea siguranta maxima pentru scrutinul prezidential, unde Maia Sandu este contemplata drept castigatoare”, este de părere Cenușă.

„Pro Moldova” și Partidul „Șor” au nevoie de perpetuarea Parlamentului actual.

„…dar mentinut intr-o stare haotica si absorbit de razboieli geopolitice intre PSRM si Dodon, pe de o parte, si PAS-Sandu si Platforma Da-Nastase, pe alta parte”.

În concluzia făcută de politolog, „toate aceste calcule politice, plasează interesul politic deasupra celui public, a cărei esență are o compoziție economico-sanitară”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților