[ X ]
Polițiștii și alți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi selectați mai riguros
13 Septembrie

Viitorii angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și ai instituțiilor subordonate acestuia vor fi selectați mai riguros, în baza unor metodologii de evaluare conforme cu standardele internaționale. Prin evaluări periodice vor trece și persoanele care dețin deja funcții în subdiviziunile MAI. Scopul inițiativei este de a consolida transparența procesului de selectare a candidaților la angajare, transmite CURENTUL.

Departamentul de selectare și evaluare, creat în cadrul Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), va fi responsabil de implementarea acestor schimbări. În prezent, edificiul unde va fi situată această structură se află în proces de renovare capitală, urmând să fie dotat cu echipamente și programe operaționale performante care vor permite efectuarea evaluării în condiții de transparență și calitate. Reabilitarea are loc cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii, prin intermediul PNUD Moldova.

Departamentul va asigura mai multe etape de selectare – test de cultură generală, evaluare fizică și psihologică.

Testele de cultură generală, care sunt primul filtru de selecție, vor fi completate electronic de candidații la angajare. Ulterior, dacă vor obține punctajul necesar la prima probă, candidații vor putea accede la următoarele etape, unde vor fi evaluați din punct de vedere fizic și psihologic. La final, cei care vor trece de toate etapele testării vor merge în subdiviziunile în care sunt orientați, unde vor susține interviul și proba scrisă în baza aspectelor specifice pentru fiecare domeniu relevant subdiviziunilor date.

Prin acest proces de evaluare vor trece toți candidații care aspiră la o funcție vacantă sau la o avansare în funcție de conducere. Noul sistem de evaluare va fi aplicat în cazul angajaților și potențialilor angajați din Inspectoratele Generale, Biroul Migrație și Azil, Serviciul Tehnologii Informaționale, Serviciul protecție internă și anticorupție, Agenția Rezerve Materiale, Academia „Ștefan cel Mare”, Clubul sportiv central „Dinamo”, Serviciul medical al MAI etc.

Departamentul, creat în iulie 2020, este condus de Vica Anton, o tânără cu experiență de peste 10 ani în domeniul psihologiei, care a reușit să își construiască, pas cu pas, o carieră de succes în sistemul afacerilor interne.

„În cazul în care un candidat nu va corespunde standardelor minime pentru a fi angajat într-o anumită structură, acesta va fi reorientat, cu acordul său, către domenii sau funcții diferite de opțiunea inițială, dar care corespund cu profilul determinat în urma rezultatelor obținute la probele eliminatorii”, susține Vica Anton, șefă a Departamentului de selectare și evaluare.

Sediul Departamentului de selectare și evaluare va ocupa o suprafață de circa 500 metri pătrați, la parterul unuia dintre blocurile Academiei „Ștefan cel Mare” al MAI. Aici vor fi amplasate birourile angajaților, sălile unde va avea loc evaluarea psihologică a candidaților, spații administrative, centrul de date etc.

Datorită SUA și PNUD, instituția ar urma să dezvolte o platformă specializată care va permite digitizarea fluxurilor de lucru din cadrul Departamentului de selectare și evaluare, pornind de la depunerea și procesarea online a dosarelor candidaților și până la întocmirea rapoartelor și aprobarea deciziilor finale. Parte componentă a platformei va fi și spectrul de teste psihologice care va fi utilizat în procesul evaluării candidaților. Aceasta va include peste 50 de teste psihologice standardizate și omologate la nivel internațional. Angajații departamentului vor beneficia de instruiri pentru a operaționaliza eficient noile platforme.

„În cadrul Ministerului Afacerilor Interne și a subdiviziunilor sale activează circa 16 mii de angajați. După ce departamentul va începe sa funcționeze la capacitatea sa maximă, peste 3 mii persoane vor fi evaluate în fiecare an. Pe de o parte, departamentul va selecta noi angajați, iar pe de alta – se va ocupa de evaluarea psihologică sau multiaspectuală a angajaților deja aflați în funcții. Această necesitate este dictată de condițiile de muncă ale angajaților – ei ocupă funcții foarte stresante și, din păcate, nu de fiecare dată sunt evaluați”, a mai spus Vica Anton.

În perspectivă vor fi create subdiviziuni ale departamentului în zona de sud a țării, la Cahul, și în zona de nord, la Bălți, astfel ca serviciul să poată fi accesat mai ușor de potențialii solicitanți. La fel, departamentul ar putea presta, la cerere, servicii de evaluare și selectare și pentru alte instituții, de exemplu Centrul Național Anticorupție, Serviciul Protecție și Pază de Stat, Administrația Națională a Penitenciarelor etc.

Ministerul Afacerilor Interne și Poliția Republicii Moldova au o colaborare îndelungată cu Guvernul SUA și PNUD, timp în care au fost realizate mai multe activități menite să consolideze capacitățile instituționale și profesionale ale angajaților poliției, pentru a asigura un mediu sigur pentru fiecare bărbat și femeie din Republica Moldova și pentru a spori nivelul de încredere al populației în poliție.

Inapoi la arhiva noutaților