Polițiștii de Frontieră din cadrul Direcției Inspecție Efectiv au avut o întrevedere de lucru cu reprezentanții Departamentului Poliției și Pazei Frontierei al Republicii Estonia, privind activitatea de referință. Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul săptămânii curente în incinta sediului Inspectoratului Poliției de Frontieră, or. Chișinău, informează CURENTUL.
Potrivit unui comunicat de presă, în debutul programului a fost prezentată activitatea desfășurată, practicile utilizate și specificul acestora prin vizionarea materialelor video cât și discuțiilor interactive. Subiectele au evidențiat acțiunile întreprinse de către structurile de control din cadrul instituțiilor, informațiile și experiențele privind metodele pentru consolidarea integrității profesionale cât și măsuri de eficientizare a activității în domeniul de competență.
Participanții au realizat un schimb de experienţă productiv în ceea ce priveşte competența, modul de organizare și gestionare al atribuţiilor funcţionale raportat la resursele umane/materiale alocate, cadrul procedural de actualitate utilizat în desfăşurarea activităţilor specifice, activităţile exemplificative derulate, precum şi bune practici existente la nivelul celor două autorităţi.
S-a apreciat că, la toate nivelurile ierarhice, controlul intern este una dintre cele mai importante funcții pentru cunoașterea situației reale din sistem și obținerea datelor necesare reglării proceselor organizatorice și funcționale.
Subsidiar, părțile au purtat discuții pe subiectul mecanismelor de prevenire a corupției prin perspectiva incidentelor de integritate, vulnerabilităților și riscurilor instituționale, cât și măsurile de diminuare și control a acestora, s-au trasat idei privind necesitatea unui complex de acțiuni prin prisma perfecționării procesului de selectare, promovare, dar și control asupra angajaților.
Pe parcursul activităților desfășurate, a fost organizată o vizită de lucru la PTF Palanca și SPF Aeroportul Internațional Chișinău, unde delegației estoniene le-a fost prezentată procedura de trecere și control, cum are loc procedura de verificare a actelor, prezentarea amplă a activității, cât și condițiile de muncă a angajaților.
La finalul întrevederii cele două delegaţii au convenit asupra intensificării relațiilor bilaterale în activitatea de referință, prin schimbul de experiență și preluarea bunelor practici în domeniul de control intern și pe dimensiunea anticorupție. Întâlnirea s-a desfăşurat într-o atmosferă prietenească şi constructivă, iar părţile au recunoscut importanţa menţinerii şi dezvoltării relaţiilor de colaborare şi asistenţă mutuală în domeniul de specialitate.
Cristina Gurez