La frontieră a demarat campania de informare sub genericul: „Granițe sigure și garantate de pericole epidemiologice umane: Tuberculoza, HIV/SIDA”, transmite CURENTUL.
În punctul de trecere Aeroportul Internațional Chișinău reprezentanții Centrului medical al Poliției de Frontieră au informat participanții la traficul transfrontalier, interesați de pericolelor biologice cu impact negativ asupra sănătății. Începând cu 10 decembrie 2017 și până la data de 20 ianuarie 2018, acțiuni similare se vor desfășura în sectoarele Poliției de Frontieră: Otaci, Ocnița, Soroca, Larga, Criva, Briceni, Costești, Lipcani, Sculeni.
În subdiviziunile date vor fi plasate banere informative, distribuite pliante cu privire la simptomele tuberculozei și HIV/SIDA, la pericolul transmiterii transfrontaliere și importanța depistării timpurie a acestor maladii. La fel, se vor organiza ateliere de lucru pentru polițiștii de frontieră expuși riscului de contaminare, despre pericolul maladiei și modalități de profilaxie. Necesitatea promovării unei asemenea campanii a venit pe fonul creșterii numărului de îmbolnăviri atât la nivel national, căt și internațional, cauza fiind neglijența măsurilor igieno-sanitare specifice.
Pe lângă scopul campaniei de familiarizare cu pericolul epidemiologic și importanța efectuării examenului medical pentru depistarea precoce a acestuia, este realizarea prevederilor proiectului-pilot transfrontalier referitor la domeniul eradicării tuberculozei.
De menționat că Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a semnat la 19 iulie a.n. un acord de parteneriat cu Spitalul de Pneumoftiziologie din orașul Botoșani (România), Spitalul Municipal din orașul Bălți, privind suportul reciproc în domeniul protecției și controlului maladiilor social-condiționate și a pericolelor biologice cu impact negativ asupra sănătății publice, transmise transfrontalier. Eforturile IGPF sunt focalizate pe integrarea standardelor europene de control și localizare atât a tuberculozei, cât și HIV/SIDA.
Cristina Parfeni