[ X ]
Politicile concurențiale în perioada pandemică – discutate în cadrul a 2 webinare la care a participat Consiliul Concurenței
8 Iunie

În perioada 2-3 iunie, reprezentanții Consiliului Concurenței au participat în cadrul a două webinare organizate sub egida UNCTAD (Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare), transmite CURENTUL.

Este vorba despre webinarul „Politica concurențială în perioada COVID-19: Care este rolul cooperării internationale?” și Forumul de Concurență din Instanbul, dedicat „Dreptului și Politicilor Concurențiale în timpul pandemiei de COVID-19 și în perioada imediat următoare”, organizat de Autoritatea de Concurență din Turcia cu colaborarea UNCTAD.

În cadrul webinarelor au fost discutate provocările actuale și cele ulterioare peroadei de pandemie, printre care se numără și modul de cooperare bilaterală și multilaterală în perioada crizei create de pandemia COVID-19.

De asemenea, au fost abordate modalitățile de ajustare a instrumentelor de concurență la provocările emergente, cum ar fi:

1. Provocările cu care s-au confruntat autoritățile de concurență în timpul crizei

2. Experiențele pe care le pot oferi autoritățile de concurență

3. Noul mediu economic și autoritățile de concurență după criza COVID-19

4. Consecințele pe termen lung

5. Care este rolul cooperării internaționale în urma crizei COVID-19

În cadrul webinarelor au participat reprezentanți ai peste 50 de autorități de concurență din comunitatea internațională, reprezentanți ai organizațiilor internaționale care se concentrează pe legislația și politica concurențială, academicieni și practicieni cu experiență în domeniul dreptului concurenței și economiei din: Austria, Albania, Africa de Sud, Brazilia, Elveția, Indonezia, Japonia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Tunisia, Turcia etc.

Astfel, concluziile la care s-au ajuns în urma discuțiilor sunt: cooperarea internatională rămâne a fi un instrument important în procesul de diseminare a celor mai bune practici în domeniu și reglementare concurențială. În perioada post pandemie se așteaptă o creștere atât a cazurilor anticoncurențiale transfrontaliere, cât și creșterea numărului de concentrări economice. Autoritățile de concurență ar trebui să-și sporească eforturile în prevenirea încălcărilor prevederilor legii concurențiale cât și aplicarea acestora în mod corect. Cel mai important la momentul actual este să repornim economia la nivel mondial, un rol primordial trebuie să acordăm legii concurențiale pentru a nu admite încălcări, abuzuri și înțelegeri de cartel din partea jucătorilor pe piață, iar măsurile de recuperare urmează să fie aliniate cu prevederile bunelor practici concurențiale.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților