[ X ]
Politicile antidrog din R.Moldova vor fi racordate la cadrul Uniunii Europene
28 Februarie

Necesitatea racordării politicilor naționale ale Republicii Moldova în domeniul antidrog la cadrul Uniunii Europene a fost discutată pe platforma Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

În cadrul audierilor publice a fost prezentat raportul privind impactul politicilor în domeniul drogurilor asupra sănătății publice și epidemiei HIV în Republica Moldova. La dezbaterile pe marginea documentului au participat deputați, specialiști din cadrul instituțiilor de resort ale statului, experți și alți responsabili.

Raportul prezintă unele realizări atinse de Republica Moldova, în special, în ceea ce privește implementarea programelor de profilaxie a consumului în instituțiile penitenciare, țara noastră fiind un model în regiune de implementare a măsurilor de prevenire și tratament. Totodată, autorii remarcă existența barierelor normative, lipsa programelor de prevenire și de tratament în raioanele din partea stângă a Nistrului, finanțarea insuficientă a programelor. De asemenea, experții fac unele recomandări, cum ar fi reluarea activității Comisiei Naționale Antidrog, aflate în subordinea guvernului, reorganizarea sistemului de tratament medicamentos pentru persoanele consumatoare de droguri injectabile, alinierea programelor din domeniul drogurilor la standardele UE.

Deputata Liliana Grosu a mulțumit pentru prezentarea informației, inclusiv pentru datele statistice, remarcând că acestea pot servi ca bază pentru acțiunile de mai departe ale factorilor de decizie. „Această discuție este un pas înainte în a găsi consens, pentru că trebuie să decidem care va fi politica noastră la nivel de țară. Trebuie să ne gândim la oamenii care au avut nenorocul să devină dependenți de droguri și să-i tratăm ca pe persoane care au nevoie de ajutor, să dezvoltăm servicii și oportunități de a obține acest ajutor. Totodată, ca societate, trebuie să ne axăm și pe prevenirea consumului de droguri, iar aici trebuie să avem o discuție cu mult mai largă și să acționăm cu mult mai consolidat”, a rezumat Liliana Grosu.

Adrian Belîi, vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, a evidențiat importanța actualizării cadrului normativ în domeniu. Totodată, deputatul a punctat că discuțiile trebuie să continue pe o bază mai argumentată, inclusiv cu date concrete, în special privind legislația altor state. „Pentru ca să ne putem mișca înainte în rezolvarea acestor probleme, trebuie să identificăm și să stabilim indicatori concreți pe care trebuie să le atingem”, a subliniat deputatul.

Inapoi la arhiva noutaților