[ X ]
Politician: „Analizând alegerile din 24 februarie, putem constata că democrația s-a oprit până la scările secțiilor de votare”
10 Aprilie

Mai mulți lideri de partide din Republica Moldova, astăzi, au participat la o conferință post electorală cu privire la alegerile din 24 februarie 2019, informează CURENTUL.

Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, s-a referit la ilegalitățile din scrutinul parlamentar. „Organizații foarte multe, dar alegerile s-au petrecut pe standardele și regulamentul acelor grupări criminal-mafiotice. De fapt, acestea nu au fost alegeri, așa corupere a alegătorilor nu a fost niciodată. Alegătorii, în genere, nu au obținut nimic. După aceste alegeri, nu se va modifica nimic. Alegătorii au fost aduși la sărăcie completă, pentru 200-400 de lei, ei și-au vândut perspectiva a 4 ani de zile. Să vedeți ce fel de activitate va desfășura acest Parlament. Eu îmi imaginez, să fi modificat noi Codul electoral când eram la guvernare, avea să ardă toată Europa. Sunt multe lucruri care trebuie a fi dezvăluite”, a declarat Voronin.

Președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, a comunicat alte detalii cu privire la fraudele electorale. „Alegerile parlamentare mi-au amintit de privatizarea din 1992-1994, când fiecare lua din firma care a privatizat-o câte o cărămidă. Consider că, alegerile au fost fraudate în primul rând prin listele electorale. Este așa o percepere în Republica Moldova, că dacă sunt europenii, nu se va permite să se facă fraude. Nu este corect”, a vorbit Urîtu.

Vicepreședintelui Partidului Nostru, Ilian Cașu, a declarat că alegerile din februarie „nu au nimic în comun cu democrația. „Ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, nu are nimic în comun cu democrația electorală. Comparativ cu 2014, rata de participare a fost mai joasă”, a declarat Cașu.

Președintele Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, a vorbit despre rolul turului II în alegeri. „Societatea noastră așa și nu a înțeles ce s-a întâmplat cu acest sistem de vot, bonus am primit și un referendum de care practic am uitat între timp. Existența turului II, probabil, schimba peisajul politic din circumscripții. Numai șanse egale nu a fost în această campanie electorală”, a precizat el.

Președintele Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu, a cerut demisia Comisiei Electorale Centrale. „Nu întâmplător se spune că alegerile sunt un barometru al democrației. Analizând alegerile din 24 februarie, putem constata că democrația s-a oprit până la scările secțiilor de votare. Onorabil ar fi ca, Comisia Electorală Centrală să-și dea demisia. Nu putem accepta o asemenea comisie în viitoarele alegeri”, a vorbit Deliu.

Președintele Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohnițchi, s-a referit la numărul mic de tineri prezent la alegeri. „Problema la noi este că, clasa politică din 1990 încoace este capturată. Ani de ani se fac încălcări. În Republica Moldova vorbim despre absența tinerilor la urnele de vot, de mult trebuie introdus votul electronic. Ce așteptăm?”, a conchis Prohnițchi.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților