[ X ]
[ X ]
[ X ]
Politica externă, discutată de Maia Sandu și șefii misiunilor diplomatice ale R. Moldova
17 August

Președinta Maia Sandu a participat miercuri, 16 august, la reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova, organizată la Chișinău de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

Șefa statului a menționat realizările majore ale diplomației moldovenești pe plan extern, printre care saltul semnificativ în relațiile cu UE, organizarea Summitului Comunității Politice Europene, aprofundarea relațiilor cu statele grupului G7, sancționarea internațională a oligarhilor fugari de către parteneri importanți precum SUA, Marea Britanie, UE, Elveția, și menținerea păcii în Moldova în contextul invaziei Rusiei în Ucraina și consecințele acestui război pentru țara noastră. Aceste realizări au fost posibile datorită unei politice externe proactive, echilibrate și consistente.

În discuțiile cu diplomații moldoveni, șefa statului a trasat patru direcții cheie de acțiune în următoarele luni și ani:

  1. Aderarea la UE și inițierea negocierilor de aderare cât mai curând.

  2. Intensificarea diplomației economice pentru a promova comerțul și a atrage investițiile în țară, astfel revigorând economia.

  3. Promovarea intereselor diasporei, inclusiv prin asigurarea serviciilor consulare rapide, accesibile și de calitate.

  4. Consolidarea poziției Moldovei ca un furnizor de securitate în regiune și un susținutor puternic al Ucrainei, care își apără suveranitatea și integritatea teritorială, iar astfel apară și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Șefa statului a îndemnat ambasadorii să reprezinte Moldova cu pasiune, integritate și viziune. „Avem o sarcină monumentală: să aducem Republica Moldova în Uniunea Europeană cât de curând posibil”, a menționat Președinta.

 

Inapoi la arhiva noutaților