Miercuri, 22 mai, la Bruxelles, s-a desfășurat reuniunea de screening bilateral pe marginea Capitolului 17 – Politica economică și monetară, gestionat de Ministerul Finanțelor. Această etapă are drept scop prezentarea nivelului de aliniere a legislației naționale la acquis-ul comunitar, situației actuale, precum și a progreselor înregistrate pe domeniul politicii economice și monetare.
Din partea Republicii Moldova, la sesiune au participat Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, Secretara de stat a Ministerului Finanțelor, Maia Savva, împreună cu echipa ministerului, Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Petru Rotaru, și echipa BNM, precum și reprezentanți ai altor instituții membre ale grupului de lucru.
În cadrul sesiunii, au fost prezentate și discutate aspecte legate de coordonarea politicilor economice și bugetare, supravegherea fiscală și guvernanța economică, cadrului bugetar național, precum și independența Băncii Naționale, politica monetară și eforturile de combatere a corupției în domeniul financiar și economic.
Pe parcursul sesiunii, experții Comisiei Europene au adresat întrebări delegației Republicii Moldova aferente conținutului prezentărilor și specificului cadrului instituțional și legislativ național. Dialogul interactiv a permis clarificarea unor aspecte tehnice și a oferit Comisiei o imagine mai detaliată asupra nivelului de pregătire al Republicii Moldova pentru acest capitol. Aceste contribuții vor sta la baza formulării unor recomandări concrete, care vor ghida autoritățile în continuarea procesului de armonizare cu legislația europeană.
Implementarea măsurilor din acest domeniu, ne va permite să asigurăm:
– un buget național echilibrat, transparent și bine gestionat;
– o economie sustenabilă;
– o economie națională mai puternică și un regim fiscal stabil;
– un mediu de afaceri predictibil;
– un sistem bancar rezilient, capabil să facă față șocurilor economice.
Ministerul Finanțelor și-a reafirmat angajamentul ferm față de obiectivul integrării europene, prin construirea unui sistem eficient de supraveghere fiscală și guvernanță economică, aliniat la practicile europene, prin transpunerea și implementarea actelor UE relevante.