[ X ]
[ X ]
[ X ]
Poliția și Procuratura mun.Chișinău au efectuat percheziții la ,,Calea Ferată din Moldova”
24 Octombrie

Ofițerii de investigație și urmărire penală din cadrul Direcției de Poliție a mun. Chișinău, sub conducerea procurorilor Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Principal, au documentat activitatea infracțională a unor factori de decizie ai Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, în cadrul cauzei penale inițiată pe art. 361 Cod Penal „Confecţionarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false”.

Aceștia erau persoanele responsabile de vagoanele-restaurant ale trenurilor care circulă în afara Republicii Moldova.

În acest context, în cadrul acțiunilor de urmărire penală s-a constatat că în perioada anilor 2015 și până în present, responsabilii folosindu-se de situația de serviciu și având drept scop transportarea mărfurilor în baza unor documente stabilite de către nomenclatorul vamal, au falsificat  facturile fiscale, ștampile ale organelor vamale cît şi a altor organe de resort ce permit transportarea acestora. În facturile eliberate în urma primirii mărfurilor pentru vagoanele restaurant, aceștia includeau o cantitate mai mare de mărfuri sau denumirea lor şi prezentându-le la trecerea frontierei cu Ucraina, Belorusia şi Rusia, pe care le realizau pe teritoriul acestora.

Astfel, în cadrul cauzei penale au fost dispuse și efectuate de către forțele de ordine mai multe percheziții autorizate în birourile de serviciu, vagoanele restaurant cât și la domiciliile și automobilele acestora.

În urma perchezițiilor efectuate de către polițiști și procurori au fost depistate înscrisuri de ciornă a activitatii vagoanelor restaurant, facturi fiscale și chitanțe privind recepționarea mijloacelor financiare de la șefii de vagoanele restaurant, o armă de vânătoare, 26 de cartuşe 5,45mm, 55 cărtuşe de vânătoare, o ştampilă Direcţia deservire călători (cu provenienta necunoscuta), 1065 timbre de acciz, blancuri de declarații vamale. Toate documentele, cât și arma și munițiile depistate la domiciliul  unuia din factorii de decizie, au fost ridicate și îndreptate la expertiză.

Dacă se va demonstra vinovăția acestora pentru „Confecţionarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false”, riscă o  pedeapsă cu amendă în mărime de la 27 500 lei la 47 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 5 ani.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților