La sediul Inspectoratului General al Poliție a avut loc ședința de prezentare a rezultatelor activității Poliției Republicii Moldova pentru anul 2017, transmite CURENTUL.
În cadrul ședinței a fost prezentat Raportul cu privire la activitatea IGP pe parcursul anului 2017, în măsura în care au fost realizate obiectivele trasate pentru anul precedent, în special ce țin de dezvoltarea instituției, consolidarea capacităților profesionale și instituționale, asigurarea ordinii publice și siguranței rutiere, dar și prioritățile trasate pentru anul curent.
Astfel, șeful IGP, a menționat despre implementarea în jur de 200 de activități din cadrul Strategiei de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020, dar și despre continuarea extinderii Conceptului de Poliție comunitară.
De asemenea, șeful IGP a subliniat că fenomenul infracțional în anul 2017 a înregistrat o scădere de 15,6 %, plasând Republica Moldova pe locul 64 din 125 de țări evaluate după ratingul siguranței și criminalității. 52 la sută din numărul total al infracțiunilor înregistrate, revin infracțiunilor contra patrimoniului.
La capitolul siguranței rutiere și patrulare, accidentele rutiere au înregistrat o creștere ușoară, dar care și așa rămân îngrijorătoare. În același timp numărul persoanelor traumatizate și decedate a scăzut cu aproape 3% și respectiv 12%.
Resursele umane rămân a fi cel mai de preț capital al instituției, astfel, consolidarea managementului acestui domeniu este important. Deficitul de personal la finele anului 2017 a fost de 8,9% situându-se la același nivel în fiecare an.
În toamna anului trecut, IGP a semnat un acord de colaborare cu Asociația Femeilor din Poliție, ceea ce reprezintă un angajament ferm al poliției de a susține femeile în sistemul polițienesc prin promovarea acestora și adresarea problemelor cu care se confruntă.
Astăzi sunt 16,7% femei polițiste.
Siguranța cetățenilor este o prioritate pentru Poliție, iar în anul 2017 s-a intervenit de peste 300 mii ori la apelurile de urgență ale cetățenilor efectuate la 902, recepționându-se aproape 180.000 de mesaje de la cetățeni privind diferite tipuri de încălcări.
În 2018 Poliția Națională își va concentra eforturile pentru implementarea conceptul de Poliție Comunitară prin pilotarea acestuia în cinci sectoare ale țării. De asemenea, se intenționează a fi renovate peste 17 sectoare de poliție conform standardelor în domeniu.
Implementarea Strategiei de Dezvoltare a Poliției continuă a fi o prioritate pentru Poliție.
La fel, promovarea integrității și principiilor de respectare a drepturilor omului prin promovarea și implementarea principiului toleranță zero față de corupție, discriminare și rele tratamente în activitatea Poliției și aprobarea procedurilor standard de operare în domeniul reținerii, deținerii şi escortării persoanelor rămân a fi obiectivele anului 2018.
IGP apreciază înalt susținerea MAI și a partenerilor de dezvoltare în realizarea obiectivelor trasate, dar și colaborarea bună pe care a avut și o are cu subdiviziunile specializate ale MAI și alte instituții de drept.
Cristina Parfeni