[ X ]
[ X ]
[ X ]
Poliția de Frontieră trage linie. Iată ce s-a reușit în acest an grație asistenței externe!
15 Decembrie

În incinta Departamentului Poliției de Frontieră al MAI, la 14 decembrie curent, au fost prezentate rezultatele activității Grupului de lucru al Poliției de Frontieră pentru gestionarea proiectelor de asistență din cadrul Inițiativei Managementului Integrat al Frontierei (MIF) a Parteneriatului Estic (PaE), informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de la Frontieră, în total, Grupul de lucru s-a întrunit de cinci ori, timp în care și-a demonstrat eficiența prin dezvoltarea unor noi inițiative de proiect, precum și prin gestionarea calitativă și asigurarea sustenabilității proiectelor de asistență externă, la care participă Poliția de Frontieră, în cadrul Inițiativei privind Managementul Integrat al Frontierei a Parteneriatului Estic. În acest an, s-a finalizat proiectul „Patrularea comună la frontiera terestră și fluvială între Republica Moldova și Ucraina (STRONGBOR)”, în rezultatul căruia PF a beneficiat de 9 autospeciale performante cu sisteme de termoviziune, destinate supravegherii frontierei de stat, în valoare de 1.700.000 de euro.

Prezent la ședință, șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Valentin Fiodorov, a apreciat în mod deosebit activitatea Grupului de lucru, cu referință la efortul depus întru atingerea obiectivelor instituționale precum și la rezultatele tangibile obținute de acesta.

În cadrul apelului de propuneri de proiecte din acest an, Comisia Europeană a evaluat pozitiv inițiativa „Consolidarea capacităților de supraveghere la frontiera comună albastră/aeriană”, înaintată de către membrii Grupului de lucru al PF, în comun cu omologii din Ucraina. Acest fapt va permite dezvoltarea, în premieră, a capacităților PF în domeniul supravegherii aeriene a frontierei de stat.

Poliția de Frontieră amintește că printre proiectele de asistență tehnică aflate în derulare de care beneficiază Poliția de Frontieră sunt „Sporirea capacităților privind Managementul Integrat al Frontierei de Stat în contextul Parteneriatului Estic”, implementat de Agenția Frontex în parteneriat cu Organizația Mondială a Vămilor (WCO), Organizația Internațională pentru Migrație (IOM) și Centrul Internaţional pentru Dezvoltarea Politicilor Migraţionale (ICMPD), precum și proiectul „Construcția pe teritoriul RM a PTF „Palanca”, operat în comun de autoritățile de frontieră moldo-ucrainene”, care este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP).

Începând cu anul 2017, urmează a fi inițiată implementarea proiectului comun al autorităților de frontieră din Moldova și Ucraina „Îmbunătățirea managementului integrat al frontierei prin realizarea controlului comun de frontieră și schimbul de informații la frontiera moldo-ucraineană, care prevede operaționalizarea acordului dintre Moldova și Ucraina privind controlul comun de frontieră în PTF Kuchurhan-Pervomaisk, modernizarea PTF Reni-Giurgiulești pentru a asigura controlul comun al frontierei pe teritoriul Ucrainei, crearea Punctului comun de Contact în PTF Palanca, precum și operaționalizarea acordului privind schimbul de informații despre persoanele și mijloacele de transport care traversează frontiera moldo-ucraineană.

Amintim că, Grupul de lucru a fost constituit prin Ordinul Șefului DPF nr. 99 „Cu privire la gestionarea, de către Poliția de Frontieră, a proiectelor de asistență din cadrul Inițiativei privind managementul integrat al frontierei a Parteneriatului Estic”, aprobat la 19.02.2016.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților