[ X ]
[ X ]
[ X ]
Poliția de Frontieră întreprinde măsuri suplimentare pentru fluidizarea traficului transfrontalier
13 Iulie

Începând cu ziua de vineri, după masă, și până duminică noaptea târziu în mai multe puncte de trecere a frontierei se înregistrează valori ridicate a fluxului de persoane și mijloace de transport. Pentru a nu admite apariția blocajelor rutiere sau a coloanelor de așteptare la punctele de trecere, Poliția de Frontieră întreprinde măsuri suplimentare de lucru în acest sens, transmite CURENTUL.

Astfel că în week-end, în cele mai solicitate puncte de trecere, referindu-ne la PTF Leușeni, PTF Sculeni, PTF Palanca, PTF Tudora, PTF Giurgiulești-Galați, PTF Criva, PTF Otaci, PTF Cahul, la necesitate:

– se sporește numărul polițiștilor de frontieră,

– se deschid toate benzile de circulație pe teritoriile PTF-urilor,

– se acordă o atenție specială familiilor cu copii și altor categorii de persoane (bătrâni, persoane cu dezabilități, etc.) supuse controlului de frontieră fără rând, precum și redirecționarea acestora pe banda Corpului Diplomatic,

– intervin grupe din cadrul Direcțiilor regionale și sectoarelor Poliției de Frontieră, dotate cu mijloace mobile de control al trecerii frontierei, cu sarcina de a acorda ajutor colegilor și de a comunica cu călătorii vizavi de situația în PTF,

– se intensifică cooperarea cu Serviciul Vamal, întru realizarea unor măsuri specifice de control al trecerii frontierei, implementarea procedurii revers, efectuarea controlului după metoda „One Stop Shop”.

„La rândul lor, persoanele care planifică traversarea frontierei de stat trebuie din timp să verifice valabilitatea și statutul documentului de călătorie, pentru a nu ajunge în situația să facă întoarsă la frontieră.

Dacă se planifică o călătorie cu copiii minori să se asigure că au perfectat pașaportul pentru aceștia. Amintim că legislația Republicii Moldova permite unuia din părinți să călătorească cu copilul minor fără a deține împuternicirea notarială din partea celui de-al doilea părinte. Totodată, autoritățile române precizează că în cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reședința în străinătate, care se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/reședința, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor la ieşirea din România. Dovada domiciliului sau reşedinţei în străinătate a minorului se face cu documente în acest sens, după caz: paşaportul minorului, permisul de rezidenţă, adeverinţe care atesta rezidenţa etc.

La fel, dacă se beneficiază de pluralitatea de cetăţenii, recomandăm la traversarea hotarului să se prezinte paşaportul respectiv (de exemplu, cel românesc) şi un act de identitate eliberat de autorităţile Republicii Moldova. Documentul moldovenesc va servi ca dovada cetăţeniei Republicii Moldova şi va scuti de verificările suplimentare, referitoare la respectarea termenului de şedere și chiar va permite micşorarea timpului de aşteptare pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat

Călătoria cu mijlocul de transport obligă conducătorul auto să dețină permisul de conducere perfectat pe numele său și valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare, precum şi asigurarea auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie. Atenție, polițiștii de frontieră nu verifică documentele cu privire la modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (procură, comodat, contract etc.)”, menționează Poliția de Frontieră.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților