[ X ]
Poliția de Frontieră întreprinde măsuri speciale pentru prevenirea și combaterea pestei porcine africane
26 Septembrie

În legătură cu situația epizootică la pestă porcină africană pe teritoriul țării Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a dispus intensificarea acțiunilor în vederea combaterii și prevenirii dispersării focarelor epidemice. Activitățile vor fi întreprinse în toate sectoarele de responsabilitate, dar și de comun cu angajații vamali vor acorda o atenție deosebită în punctele de trecere, transmite CURENTUL.

Fiind printre instituțiile responsabile de siguranța cetățenilor, Poliția de Frontieră este implicată activ în realizarea cercetărilor pe zona verde și înăspririi verificărilor la trecerea frontierei de stat atât pe segmentul moldo-ucrainean cât și cel moldo-român, în vederea excluderii introducerii suinelor în Republica Moldova, dar și identificării în bagajele personale ale călătorilor a cărnii, a produselor și subproduselor de origine animală a căror introducere pe teritoriul țării este interzisă, cu confiscarea și ulterior distrugerea acestora.

Complexul de acțiuni este orientat și spre diminuarea /excluderea migrației mistreților din țările vecine spre Republica Moldova prin crearea unui habitat nefavorabil pe teritoriile aferente frontierei de stat. Astfel că se monitorizează continuu, prin intermediul patrulelor, frontiera de stat în scopul depistării indiciilor de trecere a mistreților peste graniță precum și a cadavrelor de porci/mistreți, utilizând la maxim echipamentul și dispozitivele tehnice din dotare.

Conform Planului pentru combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane, aprobat prin Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a RM, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră îi revine sarcina de a realiza toate pregătirile necesare pentru nimicirea mistreților și altor animale purtătoare a virusului respectiv în zona de responsabilitate prin intermediul unor grupe special create în acest sens. Primele localități care riscă să fie afectate de aceste acțiuni sunt Tudora, Palanca, Olănești și Crocmaz. Despre când și cum vor fi aplicate măsurile, cetățenii acestor regiuni vor fi anunțați preventiv și suplimentar.

Amintim că Guvernul RM a aprobat săptămâna aceasta Regulamentul privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Proiectul transpune prevederile Directivei UE privind listele de animale și produse asupra cărora urmează să fie aplicate controale în toate punctele de trecere a frontierei. Până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 15 focare active de pestă porcină africană, iar ţările vecine afectate de acest virus au constatat că mistreţul este cea mai importantă sursă de transmitere a bolii.

Notă: Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și sălbatici, cauzată de un virus ADN dublu catenar care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect. Boala se caracterizează prin hipertermie, diateză hemoragică generalizată, leziuni degenerative și o mortalitate de 90-100% în cazul formelor supra-acute și acute a bolii. Pesta porcină africană este o boală transfrontalieră care se poate răspândi rapid de la o țară la alta și este una dintre cele mai periculoase boli ale porcinelor, fiind inclusă în lista A a Organizației mondiale pentru sănătate animală (OIE).

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților