[ X ]
[ X ]
[ X ]
Poliția de Frontieră a R. Moldova și R. Lituania vor coopera și în continuare
15 Martie

Șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari și omologul său din Lituania, Renatas Pozela, au confirmat disponibilitatea colaborării continue și susținerii reciproce în diferite domenii de activitate. Noile inițiative de conlucrare bilaterală se vor regăsi în Planul de cooperare între Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova și Serviciul Pazei Frontierei de Stat de pe lângă MAI al Republicii Lituania pentru anii 2019-2020, semnat în cadul vizitei delegației lituaniene la Poliția de Frontieră, transmite CURENTUL.

În discuțiile susținute, Fredolin Lecari a apreciat relațiile de colaborare existente între instituții, care se conturează printr-o diversitate de acțiuni comune menite să sporească capacitățile profesionale. De asemenea, el a prezentat cele mai importante realizări la frontiera de stat obținute până la ziua de azi, dar și unele priorități ale Poliției de Frontieră în dezvoltarea instituțională.

În marja subiectului privind activitatea operațională, interlocutorii au opinat asupra unor acțiuni concrete care ar viza eficientizarea procedurilor de control al trecerii frontierei de stat, prin schimb de experiențe, precum și a metodelor de prevenire și combatere a migrației ilegale și a contrabandei.

La rândul său, șeful Serviciului Pazei Frontierei de Stat al Republicii Lituania a reconfirmat deschiderea pentru dinamizarea cooperării pe diferite segmente de activitate și valorificarea proiectelor comune, inclusiv prin analiza unei posibilități de identificare a programelor de asistență din partea Uniunii Europene.

Discuțiile au continuat în cadrul unei expoziții cu tehnică și echipamente speciale, organizată pe platoul IGPF. Totodată, o echipă canină a demonstrat mai multe elemente de dresaj, în acest sens fiind abordată activitatea chinologică a Poliției de Frontieră.

Vizita oaspeților a urmat în punctul de trecere comun “Palanca”și Sectorul Poliției de Frontieră “Olănești”, subdiviziuni ale frontierei care au fost construite din temelie și amenajate conform standardelor europene. Aici, delegația lituaniană a fost familiarizată cu practica moldovenească în ceea ce privește controlul comun, dar și formele de supraveghere a frontierei moldo-ucrainene.

De menționat că reprezentanții Serviciului Pazei Frontierei de Stat al Republicii Lituania au avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Interne Alexandru Jizdan, unde a fost reafirmată cooperarea excelentă, stabilită între autoritățile de frontieră din ambele state, și implicarea activă în consolidarea acesteia.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților