O nouă redacţie a Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) a fost aprobată la ședința Guvernului. Documentul cuprinde lista maladiilor şi a stărilor ce necesită asistenţă medicală, precum şi stabileşte volumul în care aceasta va fi acordată persoanelor asigurate, transmite CURENTUL.
Astfel, anexele nr. 4 şi 5 ale Programului unic al AOAM au fost completate cu investigaţii ce vor contribui la îmbunătăţirea procesului de diagnosticare a bolilor oncologice şi la asigurarea pacienţilor cu tratament specific. Este vorba despre testele imunohistochimice, servicii de investigare şi examinare molecular-genetice, trepanbiopsia tumorilor plămânilor şi pleurei radiologic ghidate, a glandei mamare şi prostatei, mamografia digitală cu trepanbiopsie stereotaxică, tomosinteza, investigaţii ce ţin de medicina nucleară.
Printre noile servicii se mai numără şi tomografia computerizată (PET-CT) – o metodă de imagistică medicală de ultimă generaţie, care constituie modalitatea cea mai modernă de diagnostic al maladiilor oncologice.
De asemenea, lista serviciilor medicale de înaltă performanţă a fost completată cu investigaţii citomorfologice, necesare pentru realizarea activităţilor de screening, care vor permite depistarea stărilor precanceroase şi iniţierea precoce a tratamentului.
În programul aprobat, denumirile şi codurile serviciilor medicale din anexele menţionate mai sus au fost aduse în concordanţă cu cele din Catalogul tarifelor unice. Acest fapt va exclude impedimentele în contractarea serviciilor noi, va permite utilizarea eficientă a tehnologiilor moderne de către prestatorii de servicii medicale, va asigura transparenţa şi o evidenţă mai bună a serviciilor prestate. Potrivit modificărilor, din listele de servicii din ambele anexe au fost excluse atât dublările, cât şi investigaţiile depăşite din punct de vedere tehnologic.
Totodată, în anexa nr. 3 a Programului unic au fost incluse manopere specifice specialiştilor din domeniul oncologiei, care vor fi realizate în limita surselor financiare prevăzute pentru asistenţa medicală specializată de ambulatoriu, conform competenţelor prestatorilor de servicii medicale.
O altă noutate se referă la faptul că din fondurile AOAM vor fi acoperite cheltuielile de transport public suburban şi interurban (tur-retur) pentru pacienţii care efectuează servicii de chimioterapie în condiţii de ambulatoriu (staţionar de zi).
De asemenea, în condiţii de tratament spitalicesc, mama sau persoana care îngrijeşte copilul se va afla în spital cu copilul în vârstă de până la 5 ani, şi nu de până la 3 ani, cum era până în prezent.
Noua redacţie a Programului unic al AOAM mai prevede şi acoperirea din fondurile AOAM a cheltuielilor destinate protezelor oculare.
În acelaşi timp, pentru asigurarea accesului persoanelor în etate la asistenţă medicală gratuită, în programul aprobat au fost efectuate modificări ce ţin de volumul serviciilor medicale orientate spre probleme specifice persoanelor în vârstă, cu accent pe servicii de tratament de lungă durată al maladiilor cronice, reabilitare, kinetoterapie, medicină fizică etc.
Implementarea noilor prevederi ale Programului unic al AOAM va fi efectuată în limitele mijloacelor financiare prevăzute în acest scop în Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2020. Modificările operate în document vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Cristina Pendea