Marea Britanie continuă să susțină alegerile incluzive și transparente în Republica Moldova. Fondurile sunt acordate PNUD în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” și vor permite desfășurarea unor ample campanii de educație democratică, dar și de promovare a participării la alegeri, în special a grupurilor subreprezentate.
Ambasada Marii Britanii la Chişinău a făcut anunțul la conferința „Consolidarea sistemului electoral incluziv prin promovarea culturii electorale democratice’’, organizată astăzi, 17 noiembrie 2022, și care a reunit peste 100 de persoane, inclusiv parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai societății civile și mediului academic ș.a.
Prezentă la eveniment, președinta CEC, Angelica Caraman, a menționat că: “Pentru noi, în calitate de instituție responsabilă de realizarea politicii electorale, este foarte important ca toți cetățenii să fie bine informați și activ implicați în procesele electorale din Republica Moldova. În cadrul fiecărui scrutin ne propunem, împreună cu partenerii de dezvoltare, să creăm platforme de discuții, dar și mesaje cu îndemnul către alegători de a se informa, în primul rând, dar și de a se implica, bărbați și femei în mod egal, în organizarea alegerilor”.
Cu sprijinul Marii Britanii, PNUD va contribui la: implementarea curriculumului universitar de educație electorală; desfășurarea campaniilor de informare cu privire la importanța participării politice și electorale a femeilor la toate nivelurile de guvernare; sprijinirea organizațiilor societății civile locale în aplicarea unei abordări bazate pe drepturile omului în procesul de bugetare și consultare publică; consolidarea capacităților Comisiei Electorale Centrale în domeniul comunicării publice pe durata alegerilor; elaborarea de cercetări pentru evaluarea nivelului de implicare civică a grupurilor vulnerabile și desfășurarea campaniilor de informare la nivel național.
„Sprijinul Regatului Unit în cadrul acestui proiect este direcționat la transparentizarea finanțării partidelor politice și educației electorale, cât și la modernizarea procesului de organizare a alegerilor. Este extrem de important să sporim cunoștințele despre procesele democratice și electorale și prin aceasta să creștem și rata de participare la alegeri”, a afirmat Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher.
Reprezentanta Rezidentă PNUD în Republica Moldova, Dima Al-Khatib a menționat: „Înțelegând importanța susținerii domeniului electoral, PNUD va continua să promoveze accesul egal al tuturor oamenilor în spațiul public și să consolideze parteneriatul strategic cu CEC și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pentru a sprijini procese electorale incluzive, accesibile și transparente în Moldova”.
Bugetul suplimentar acordat de Marea Britanie va fi implementat până în martie 2024. Proiectul „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” beneficiază și de susținerea financiară a USAID Moldova.