[ X ]
[ X ]
[ X ]
PNUD Moldova a donat echipamente de protecție și dezinfectați Centrului de Sănătate și Primăriei s. Chirsova din UTA Găgăuzia
8 Mai

PNUD Moldova a donat un set de echipamente de protecție și dezinfectanți Centrului de sănătate și Primăriei din satul Chirsova, o localitate-parteneră din autonomia găgăuză, în care se implementează deja de aproape doi ani un proiect de prevenire a violenței în bază de gen, transmite CURENTUL.

Materialele vor ajuta medicii și membrii echipei multidisciplinare din sat să se protejeze de noul coronavirus, inclusiv atunci când monitorizează familiile în care există risc de violență.

În total, la Chirsova au ajuns 160 de uniforme medicale de protecție, 60 de viziere, 1500 de măști (dintre care 200 sunt reutilizabile), 2000 de bahile, 35 de litri de dezinfectați, dar și mănuși de unică folosință. Donația a fost făcută în cadrul proiectului „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea.

Proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale” este implementat în perioada 2018-2020 de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea. Iniţiativa se înscrie într-un proiect global al PNUD, care are scopul să abordeze prevenirea violenței la scară largă, implicând parteneri, strategii și surse de finanțare noi. Proiectul este pus în aplicare în șapte țări din lume, Republica Moldova fiind singura din Europa.

Cu sprijinul proiectului, în Chirsova a fost constituită o echipă multidisciplinară, aceasta fiind pregătită să acționeze în toate cazurile de risc pentru viața și securitatea femeilor și a copiilor acestora. Totodată, specialiştii sunt responsabili și de prevenirea violenței, aşa că organizează activităţii care să implice toţi oamenii din sat, adulţi şi tineri.

Tot în cadrul proiectului, în UTA Găgăuzia va începe să funcţioneze un centru specializat pentru femeile care suferă din cauza violenţei şi copiii acestora. Reconstrucţia capitală a clădirii, demarată de PNUD şi Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia, a fost finalizată la sfârşitul anului 2019. În prezent se fac procedurile de dare în exploatare, după care va urma procesul de selectare a angajaţilor. Serviciul va acorda asistenţă socială, psihologică şi juridică dar şi sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților