[ X ]
[ X ]
[ X ]
PNM cere Maiei Sandu retragerea cetățenii pentru Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor
13 Martie

Partidul Național Moldovenesc (PNM), astăzi, a înaintat un demers oficial către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, solicitând retragerea cetățeniei Republicii Moldova pentru Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, informează CURENTUL.

„Avem datoria de a proteja integritatea Republicii Moldova și a cetățenilor noștri. Această solicitare reprezintă o demonstrație a determinării noastre în combaterea implicării crimei organizate în viața politică a Republicii Moldova. Vedem că Rusia încearcă să ne submineze, ca stat, ca oameni liberi, folosind aceste două personaje obscure, de aceea trebuie să acționăm ferm în privința acestora.

Motivația acestei solicitări rezidă și în activitățile infracționale repetate ale celor doi, inclusiv crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, care au prejudiciat esențial statul și au servit drept temei pentru emigrația a sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

Retragerea cetățeniei pentru Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor nu ar afecta nicidecum parcursul anchetei și în general actul de justiție în care cei doi sunt vizați pe teritoriul Republicii Moldova, aceștia fiind în continuare pasibili de pedeapsa cu închisoarea, în conformitate cu legislația în vigoare”, a declarat președintele PNM, Dragoș Galbur.

Potrivit spuselor sale, având în vedere precedentul stabilit prin decretul prezidențial din 27.11.2023, privind retragerea cetățeniei pentru Alexandr Kalinin, și faptul că V. Plahotniuc și I. Șor dețin și cetățenia altor state, retragerea cetățeniei Republicii Moldova poate fi efectuată conform art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea 1024/2000 a cetățeniei Republicii Moldova.

Inapoi la arhiva noutaților