[ X ]
[ X ]
[ X ]
PNL România susține Opoziția democratică din Republica Moldova
17 Ianuarie

Liderii PNL România au anunțat că vor susține Opoziția democratică din Republica Moldova. Este vorba de blocul ACUM, format din Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Liberal-Democrat. Anunțul referitor la susținere a fost făcut de vicepreședintele PNL, deputatul Adrian Oros, în contextul în care în 24 februarie vor avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova.

„Basarabia se află într-un moment crucial. De votul basarabenilor depinde viitorul țării. Pe de o parte, se află reprezentanții regimului corupt, pro-rus, în frunte cu președintele sovietic al Republicii Moldova, Igor Dodon, și cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat. În jurul lor gravitează și alți oligarhi, precum Ilan Șor, președintele Partidului Șor. De cealaltă parte se află forțele pro-românești, pro-europene, grupate în blocul ACUM.

Din acesta fac parte cele trei partide care au demonstrat la alegerile furate de anul trecut de la Chișinău că pot înfrânge partidele susținute de Moscova. Cele trei partide democratice sunt Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Liberal-Democrat. Toate cele trei partide sunt formațiuni – surori ale PNL. Sunt membre PPE și împărtășesc aceleași valori cu PNL: libertate, democrație, cinste, corectitudine și un atașament clar față de Occident.

De aceea, îi îndemn pe toți basarabenii care cred în democrație să meargă la vot și să voteze cu blocul ACUM. Cei care s-au înregistrat pe listele electorale din Diaspora să meargă și să o voteze pe Maia Sandu. Cei care nu au făcut acest lucru, să meargă la vot în Basarabia și să voteze cu Andrei Năstase și cu ceilalți candidați ai blocului ACUM din Republica Moldova. Cei care iubesc România să nu se lase dezorientați de petardele lansate de propaganda rusească și să voteze cu falși unioniști. Pentru cei care vor înlăturarea regimului sovietic de la Chișinău nu există decât varianta de a vota cu candidații blocului ACUM.

Și mai fac un apel, la organizațiile internaționale care monitorizează alegerile: să meargă în Republica Moldova deoarece sunt temeri că actuala guvernare pregătește falsificarea scrutinului. Dacă avem alegeri corecte, blocul ACUM va câștiga”, a spus Adrian Oros.

Vicepreședintele PNL a mai adăugat că România va trebui să susțină și conectarea Republicii Moldova cu viitoarea autostradă Cluj – Târgu-Mureș – Iași.

„Guvernul de la București trebuie să includă în bugetul de stat pentru 2019 sumele necesare finalizării tuturor tronsoanelor Autostrăzii Transilvania dintre Câmpia Turzii și Târgu-Mureș. De asemenea, cer Guvernului să acceseze banii europeni destinați programului operațional din domeniul infrastructurii pentru a începe construirea Autostrăzii Târgu-Mureș – Iași. Propunerea de a construi această autostradă prin parteneriat public-privat nu este decât o modalitate de a-i prosti pe oameni. De ce evită fondurile europene actualii guvernanți? Probabil, pentru că vor să fure și se tem de controalele OLAF, care depistează fraudele cu bani europeni, așa cum s-a întâmplat la TelDrum.

Autostrada Târgu-Mureș – Iași este absolut necesară, însă este nevoie de mai mult. Este nevoie ca ea să fie prelungită până la Chișinău. Ne-am săturat să tot vorbim despre dezvoltare și despre Unire fără să facem nimic. Autostrada Cluj – Târgu-Mureș – Iași – Chișinău este un proiect concret, care îi apropie pe români.

Și tronsoanele de pe traseul Iași – Chișinău pot fi construite cu bani europeni. În fond, vorbim de aproximativ 100 de kilometri de autostradă. Până la graniță putem folosi fondurile alocate pentru infrastructura mare, iar de la Prut la Chișinău putem folosi fondurile alocate prin programele de vecinătate ale Uniunii Europene.

Această autostradă poate fi realizată, iar acest lucru este demonstrat și de faptul că drumul dintre Chișinău și Bălți a fost reparat cu fonduri americane. Este rușinos și inacceptabil ca noi, românii, să nu folosim banii europeni pentru a construi acest proiect.

În actualul exercițiu financiar putem face toate studiile necesare, iar din exercițiul financiar viitor putem finanța lucrările efective. Și aceasta cu atât mai mult cu cât România va avea în aceste șase luni președinția Consiliului Uniunii Europene și poate influența conturarea bugetului Uniunii”, a mai spus Adrian Oros.

Sursa: viacluj.tv

Inapoi la arhiva noutaților