[ X ]
[ X ]
[ X ]
PLR: „Orice inițiativă de reformare, inclusiv cea a sistemului electoral, trebuie raportată la prioritățile statului”
10 Martie

Partidul Liberal Reformator (PLR) a luat act de anunțul făcut de liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM) de a iniția trecerea la sistemul electoral uninominal în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, PLR nu respinge nicio propunere de reformare a stărilor existente în Republica Moldova, inclusiv cele care privesc sistemul electoral sau clasa politică.

„Cu condiția că înainte de a iniția asemenea proiecte cu impact major în societate, ele trebuie pe larg discutate. Acest exercițiu democratic este necesar pentru a ne asigura că beneficiarul final al inițiativelor pornite este societatea, poporul Republicii Moldova și nu un lider de partid, un partid sau careva grupuri de interese”, susține PLR.

Totodată, PLR consideră că orice inițiativă de reformare, inclusiv cea a sistemului electoral, trebuie raportată la prioritățile statului, la condițiile reale de existență ale lui.

„Or, reforma în pripă a sistemului, cu atât mai mult în anul dinaintea celui electoral, așa cum se propune, nu se află nici pe departe printre prioritățile reale ale Republicii Moldova. PLR reiterează, că problema principală a Republicii Moldova este corupția și deficitul de integritate a demnitarilor și, drept consecință a acestor condiții distructive, se impune problema abandonării statului de drept, subordonării lui unor interese de grupuri”, se spune în comunicat.

Potrivit PLR, orice altă reformă pornită în condițiile când metastaza corupției a pătruns adânc în fibrele puterii este nu doar sortită eșecului, dar și dăunătoare, cu urmări imprevizibile și efecte dezastruoase pentru prezentul și viitorul Republicii Moldova.

„Efectele cele mai probabile ale propunerii ar putea fi: transformarea Parlamentului într-un club al baronilor locali și federalizarea Republicii Moldova pe un scenariu puțin modificat al planului Kozac. PLR a constatat în zilele care au trecut de la lansarea inițiativei o reacție matură și responsabilă a societății. Societatea este îndreptățită să ridice în privința protagoniștilor problema de notorietate, de credibilitate și de bună credință”, se mai spune în comunicat.

În final, PLR „cheamă partidele care consimt că Republica Moldova trebuie să urmeze neabătut calea de dezvoltare democratică și pro-europeană, să dea nota cuvenită acestei inițiative, să nu permită pervertirea actului democratic al alegerilor libere în mașinărie de absolutizare la putere a oligarhiei corupte”.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților