Nicu Popescu a activat în calitate de profesor universitar la Școala de Științe Po-Paris și director al programului Europa Extinsă la Consiliul European pentru Relații Externe la Paris, dar a decis să revină în Republica Moldova acceptând funcția propusă de ex-premierul Maia Sandu, transmite CURENTUL.
Solicitat de reporterul nostru pentru a afla ce planuri de viitor are, ex-ministrul de Externe a spus că încă nu a decis sigur ce va face.
„Încă sunt în proces de reflecție, dar evident nu dispar din spațiul public din Republica Moldova”, a spus Nicu Popescu.
Întrebat ce nu a reușit să realizeze la ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, fiind în funcția de ministru, Nicu Popescu a spus că multe proiecte aflate în derulare și care ar fi adus numeroase beneficii cetățenilor Republicii Moldova nu au fost duse până la capăt.
„Mai multe proiecte care ar fi adus beneficii concrete cetățenilor, precum: eliminarea prețurilor la roaming cu România și alte state UE, lansarea construcției unui pod rutier la Ungheni, deschiderea unor noi puncte de trecere comună la frontiera cu Ucraina, fortificarea rețelei consulare, dar și a unor parteneriate în domeniul securității cibernetice cu SUA și UE. Toate aceste proiecte erau în derulare”, a mai spus ex-ministrul de Externe.
Nicu Popescu afirmă că în luna iunie a preluat împreună cu echipa o țară izolată pe plan internațional, dar în 5 luni de activitate au reușit să redeschidă parteneriatele Moldovei cu Uniunea Europeană, România, Ucraina, Statele Unite și Rusia.
„Mă tem că acum se reînchid aproape toate ușile pe care le-am deschis. Politica externă a Moldovei intră în dezechilibru maxim pentru că relațiile cu România, Ucraina, UE și SUA intră într-o fază de semi-îngheț. Evident toți partenerii externi vor rămâne politicoși în raport cu Moldova, dar progresul pe substanța și capacitatea Moldovei de a obține beneficii concrete din aceste parteneriate va fi minimă”, a conchis Nicu Popescu.
Mihaela Grosu