[ X ]
[ X ]
[ X ]
PLDM, PL și PDM s-au expus referitor la inițiativa de modificare a Constituției, propusă de Președintele Dodon
2 Martie

Inițiativa Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, de a opera modificări ale Constituției în vederea acordării împuternicirilor suplimentare Președintelui țării, în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului, nu a găsit susținere în Parlament, informează CURENTUL.

În debutul ședinței Parlamentului de astăzi, deputatul socialist Vlad Bătrîncea a declarat că inițiativa a fost semnată de 24 de deputați din Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și a îndemnat colegii din Legislativ să semneze pentru modificarea Constituției.

Liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a menționat că inițiativa dată reprezintă un atentat la lichidarea republicii parlamentare. „Noi, deputații PLDM, nu vom semna și îndemnă și colegii să nu participe la aceste antipolitici”, a menționat deputatul.

Liberalul Lilian Carp a transmis un mesaj Președintelui și a spus să nu se mai joace cu modificarea Parlamentului. „Nu vă mai jucați cu focul, lichidați Republica Moldova”, a declarat deputatul.

La rândul său, liderul fracțiunii Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a spus că inițiativa dată nu merită atenție. „Avem lucruri mult mai serioase, sunt probleme. Să nu facem publicitate gratuită și să nu pierdem prea mult timp la acest subiect”, a precizat democratul.

În replică, Vlad Bătrîncea a spus că nu e cazul să fie date aprecieri, în ceea ce ține de lichidarea statului, pentru lucrurile stau, de fapt, altfel.

„Sunt expuse argumente necesare, argumente juridice. De aceea, am venit cu 24 de semnături – ca să susținem această inițiativă. Constituția trebuie modificată, Președintele RM e mai legitim decât multe partide din această sală. Sau găsim 10 semnături în Parlament sau purcedem la alte posibilități și demarăm un referendum. Oamenii vor dizolvarea partidului, oamenii vor schimbare”, a explicat secretarul general al PSRM.

Amintim că, la 28 februarie curent, Igor Dodon a propus modificarea articolului 85 din Constituție și introducerea a 5 posibilități de dizolvare a Parlamentului. „Am semnat o adresare către Președintele Parlamentului, prin care am venit cu o solicitarea ca proiectul acesta să fie transmis tuturor deputaților și intenționez să solicit de la deputați susținerea acestui proiect până pe data de 24 martie. Avem nevoie de 34 semnături. În cazul în care nu vor fi acumulate semnăturile, atunci îmi rezerv dreptul să realizez inițiativa prin colectarea semnăturilor”, a spus Dodon, acum două zile.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților