[ X ]
[ X ]
[ X ]
PLDM – la 10 ani de la fondare: „Suntem dispuși să luptăm din nou, să oferim țării o a doua șansă”
8 Decembrie

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) aniversează astăzi 10 ani de la fondare, informează CURENTUL.

Potrivit unei declarații a PLDM, lansată cu această ocazie, formațiunea, în această perioadă a reușit să devină unul dintre cele mai importante partide politice din Republica Moldova, să imprime țării o nouă direcție de dezvoltare și să ofere cetățenilor ei noi perspective.

„Partidul Liberal Democrat din Moldova a reușit să demonteze guvernarea autoritară a Partidului Comuniștilor printr-o largă susținere a societății și, în mod special, a tineretului.

Revolta societății împotriva dictaturii, revoluția „twitter” din aprilie 2009 a redeschis calea democrației în Republica Moldova. Schimbările politice au oferit șansa unei guvernări democratice în Republica Moldova, în care societatea i-a oferit PLDM-ului rolul principal. Noile abordări în politică, viziunea strategică asupra dezvoltării țării au refăcut rapid încrederea Occidentului și au permis Republicii Moldova să devină un partener credibil și lăudat. Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Acordul de Liber Schimb, Acordul de liberă circulație sunt realizările incontestabile ale PLDM. Republica Moldova a beneficiat de asistență economică care a permis realizarea unui număr extraordinar de proiecte de infrastructură. Nicio localitate nu a fost omisă.

Și nu în ultimul rând, PLDM a demontat sârma ghimpată de la Prut. Un hotar nedrept, care a despărțit același popor timp de jumătate de secol. De la poduri de flori am tins spre poduri de piatră. PLDM a urmărit crearea unor mecanisme sigure și eficiente în relația dintre țările noastre. România este mai mult decât un prieten și partener”, se mai spune în declarație.

De asemenea, PLDM a devenit însă „ținta invidiilor politice, care au căpătat un caracter premeditat și permanent. PLDM a fost supus unui atac mediatic fără precedent și eliminat de la guvernare. Membrii săi au fost hărțuiți, intimidați și amenințați. Prin jocuri murdare de culise, PLDM a pierdut 18 din 23 de deputați în Parlament, 226 de primari din 287 și câteva mii de consilieri locali, iar structurile sale teritoriale sunt atacate în permanență”.

„Republica Moldova s-a transformat într-un stat capturat, în care democrația este doar o amintire. Relațiile cu Uniunea Europeană au degradat într-o formă agravantă, asistența externă este stopată, iar guvernarea PD – PSRM uzurpează puterea și uneltește în continuare împotriva statului de drept, prin modificarea legilor electorale”, mai menționează PLDM.

Totodată, autorii declarației menționează că „PLDM este acum un partid nou”. „Un partid în care spiritul libertății și al democrației nu se măsoară prin numărul de instituții controlate, ci prin dorința de a readuce Republica Moldova în lumea civilizată. Credem cu tărie că cetățenii Republicii Moldova se vor opune din nou dictaturii și oligarhismului. Știm că libertatea este mai scumpă decât orice. Suntem dispuși să luptăm din nou, să oferim țării o a doua șansă. Este timpul unui nou început”, subliniază liberal-democrații.

Amintim că, la 8 decembrie 2007, la Chișinău, a avut loc Congresul I de constituire a Partidului Liberal Democrat din Moldova. Formațiunea a fost condusă de ex-Premierul Vlad Filat din 2007 până în mai 2016. Din iunie 2016, PLDM este condus de Viorel Cibotaru.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților