„Cu cât mai aproape sunt alegerile locale, tot mai mult se calcă în picioare principiile de organizare și funcționare a administrației publice locale. Teama actualei guvernări de a obține un rezultat sub așteptări (fapt demonstrat la ultimile alegeri locale noi), poate pe alocuri și incompetența, dar și lipsa de viziune, duce la transformarea administrației publice locale într-o cenușăreasă care trebuie să execute tacit ambițiile celor de la centru. Drept argument poate servi și inițiativă legislativă cu referire la modificarea Legii ocrotirii sănătății, care, PAS cu PAS ne reîntoarce la principiul centralizarii, caracteristic unui regim totalitar” – se spune într-o declarație a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), informează CURENTUL.
Potrivit formațiunii, fără a anunța societatea privind inițierea procesului de elaborare a proiectului, fără a consulta factorii implicați în acest proces (consiliile raionale și municipale, conducătorii Instituțiilor Medico-Sanitare Publice din teritoriu) în stilul caracteristic actualei guvernări, încălcând flagrant legislația privind transparența în procesul decizional, încearcă să-și satisfacă poftele și nici pe departe îmbunătățirea accesului populației la servicii calitative spitalicești.
„Rolul Ministerului sănătății este de a elabora politici în domeniul pentru a asigura calitatea serviciilor spitalicești și nu rolul de “intendent” al clădirilor. Cum rămâne atunci cu modernizarea sistemului de sănătate din Programul de activitate “Moldova vremurilor bune”, unde Guvernul s-a angajat să stopeze procesul de numire a conducătorilor agențiilor și instituțiilor medicale pe criterii politice și să sporească rolul fondatorului, în special în cazul autorităților publice locale în modernizarea instituțiilor medicale publice.
Faptul că Centrele Medicilor de Familie din teritoriu duc lipsă acută de medici de familie nu-i deranjează pe cei de la minister, îi deranjează mai mult faptul că nu pot să-și plaseze în fruntea spitalelor, pe criterii politice, persoanele loiale lor, fapt ieșit în evidență în ultimul timp în procesul de organizare și anulare a mai multor concursuri. Acesta este scopul acestor modificări legislative și nici pe departe îmbunătățirea calității serviciilor.
Graba elaborării acestui proiect vine și cu niște erori legale. În nota informativă autorii ne anunță că în Moldova există 34 de raioane???
Au încurcat cu autoritățile administrativ-teritoriale de nivelul doi, sau nici pînă acum nu cunosc cum este organizată din punct de vedere administrative Republica Moldova?” – mai menționează partidul.
Astfel, Partidul Liberal Democrat din Moldova condamnă aceste practici vicioase de guvernare și solicită celor de la putere să se concentreze pe rezolvarea problemelor cetățenilor nu satisfacerea propriilor interese politice.