[ X ]
PLD a transmis o scrisoare Președinției și Guvernului: Solicităm elaborarea și implementarea Strategiei de Securitate Energetică
20 Ianuarie

Președintele Partidului Legii și Dreptății (PLD), Mariana Durleșteanu a depus la Președinția Republicii Moldova și Guvern o scrisoare în care menționează necesitatea elaborării și implementării, în mod de urgență, a Strategiei de Securitate Energetică, transmite CURENTUL.

PLD consideră că securitatea energetică a Republicii Moldova este în pericol.

„Partidul Legii și Dreptății își exprimă îngrijorarea față de provocările pe care le are Republica Moldova la capitolul securitate energetică. Acest fapt este demonstrat, în prezent, prin modul în care a fost și este gestionată criza energetică și de incapacitatea autorităților de a face față situației existente.

După cum cunoașteți, securitatea energetică a Republicii Moldova este în pericol. Actualmente, SA Moldovagaz nu are suficiente lichidități pentru achitarea plăților pentru gazele livrate în ianuarie 2022, care au fost la prețuri record, ceea ce reprezintă un risc major de a lipsi malul drept al țării de resurse energetice în perioada curentă.

Cu toate acestea, datoriile acumulate pentru gazele naturale, livrate consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului, au ajuns la circa 8 miliarde de Dolari SUA, mai exact ele depașesc 70% din produsul intern brut al Republicii Moldova.

Situația creată demonstrează că, Republica Moldova, fiind totalmente dependentă energetic de părți terțe, lipsită de producerea propriei energiei electrice, pune în pericol independența și statalitatea țării”, se spune în scrisoare.

De asemenea, formațiunea menționează că sectorul energetic este unul de importanță vitală pentru economia Republicii Moldova și a vieții sociale a cetățenilor, iar în această criză energetică reprezintă și un instrument politic.

„În ciuda acestei situații, Guvernul nu a depus eforturi suficiente pentru a veni cu o Strategie a securității energetice până la acest moment, ultima fiind aprobată în 2013.

Stimată doamnă președinte Sandu,

Este nevoie stringentă de implicare a domniilor voastre, a tuturor autorităților și a societății civile pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, prin elaborarea unei Strategii cu obiective și măsuri clare pe termen scurt și lung”, mai spune PLD.

În contextul PLD propune următoarele soluții, care trebuie să fie cu caracter durabil, pentru a depăși această povară pe termen mediu:

• Organizarea de către Guvernul RM unui audit/diagnostic independent al întregului sistem energetic al Republicii Moldova, atât în sectorul gazelor naturale, cât și în sectorul electroenergetic și termic. Acest audit ar relata riscurile existente în sectorul energetic din punct de vedere operațional și al eficienței activităților al subiecților implicați. Ținând cont de lipsa de investiții în ultimii 20 ani, care a dus la degradarea fizică și morală a utilajelor și a instalațiilor în sistemul energetic, utilajele și instalațiile au devenit ineficiente. Concomitent s-au acumulat pierderi enorme de energie în sistem, generând costuri mari la producere, transport și distribuție, iar acestea cu regret se reflectă în facturile de plată a consumatorilor finali.
• Elaborarea unui concept nou, privind modernizarea infrastructurii existente pentru a majora capacitățile existente de producere a energiei electrice și termice la CET-urile din municipiile Chișinău, Bălți și din alte localități, pentru optimizarea costurilor înalte de producere a energiei electrice și termice;
• Construirea unor capacități de producere a energiei electrice și termice bazate pe tehnologii noi avansate și echipamente de rețea inteligentă, a tehnologiilor cu emisii reduse de carbon.
Acest tip de structurare a sistemului energetic va schimba foarte mult abordările existente ale topologiilor, echilibrării, măsurării și monitorizării sistemului;
• Toate sectoarele energeticii necesită investiții mari și de lungă durată pentru renovarea, modernizarea şi retehnologizarea infrastructurii energetice, precum şi pentru dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei, inclusiv din surse regenerabile;
• Este necesar de accelerat potențialului intern disponibil pentru producerea energiei din surse regenerabile (a energiei electrice, a biocombustibililor, a biogazului), precum și pentru producerea energiei electrice și termice prin cogenerare de înaltă eficiență;
• Avansarea la capitolul Energie curată și la prețuri accesibile în conformitate cu “Agenda 2030 pentru dezvoltarea durabilă” adoptată la Summit-ul Organizației Națiunilor Unite (ONU), din septembrie 2015.

„Cele relatate mai sus sunt doar o parte din obiectivele care pot sta la baza unei noi Strategii a Securității Energetice a Republicii Moldova.

Strategia de Securitate Energetică reprezintă o prioritate pentru un stat independent și constituie baza economiei naționale, care poate asigura o dezvoltare durabilă a țării.

Actualmente, după cum cunoasteți, fiind într-un context regional, european și internațional plin de provocări, în Republica Moldova este nevoie de consolidarea tuturor forțelor profesionale existente în elaborarea acestei strategii pentru următorii 30 de ani, care ar facilita creșterea economiei naționale, asigurând accesul tuturor consumatorilor cu la resurse energetice la prețuri accesibile și competitive.

Sper ca prin acest demers, autoritățile vor impulsiona și grăbi procesele de diversificare a resurselor energetice, vor moderniza infrastructura energetică și va forța demonopolizarea pieței energetice”, se mai spune în scrisoarea PLD.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților