[ X ]
[ X ]
[ X ]
Platforma „Pentru Moldova” propune ca medicamentele și dispozitivele medicale compensate să fie livrate gratuit pacienților din localitățile în care nu sunt farmacii
10 Februarie

Statul ar trebuie să asigure și să suporte toate cheltuielile pentru livrarea la domiciliu a medicamentelor compensate pentru pacienții care se tratează acasă de COVID-19, celor care nu au posibilitatea fizică de a merge după preparatele medicale și celor care nu au în localitățile lor farmacii. Propunerea aparține deputatului Platformei parlamentare „Pentru Moldova”, Ruxanda Glavan, și a fost făcută astăzi, în cadrul unui briefing de presă, la Parlament, transmite CURENTUL.

Potrivit lui Glavan, Platforma „Pentru Moldova” a înregistrat mai multe amendamente la proiectul Legii cu privire la dispozitivele medicale, care, odată aplicate, vor rezolva problema accesului oamenilor la medicamentele compensate de stat. Glavan a propus ca farmaciile comunitare să poată din punct de vedere legal să presteze servicii de livrare la domiciliu a medicamentelor și a produselor parafarmaceutice. Potrivit ei, acest lucru are loc astăzi clandestin și este necesară legiferarea acestui proces, pentru a asigura transportarea în siguranță a medicamentelor către pacienți, conform tuturor procedurilor.

„Am înregistrat inițiativa prin care care vrem ca oamenii care locuiesc în localități, unde nu există farmacii sau filiale care au contract cu CNAM pentru eliberarea medicamentelor compensate sau în cazul oamenilor imobilizați la pat ori cu dizabilități care le limitează deplasarea, dar și în cazul oamenilor care se află în autoizolare la domiciliu, Guvernul să fie obligat să identifice toate căile de livrare la domiciliu a medicamentelor și dispozitivelor și să achite integral acest cost pentru fiecare pacient”, a punctat Ruxanda Glavan.

Deputatul Ruxanda Glavan a mai adăugat că doar cu aceste amendamente, Platforma parlamentară „Pentru Moldova” va susține proiectul de lege nr.6 cu care a venit Guvernul. În caz contrar, spune ea, nu se va îmbunătăți nimic în această privință.

„Considerăm că cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie informați corect, oamenii nu trebuie manipulați și dezinformați, livrându-le porții de știri frumoase precum că au fost dublate sau triplate listele de medicamente compensate. Toate acestea sunt idei bune și vor funcționa doar dacă acest plen, atât timp cât mai are de funcționat, va găsi și soluții practice. Informăm și cetățenii că există soluții, noi le-am identificat, le-am înregistrat și acum depinde de buna-voință și de buna-intenție a deputaților acestui plen dacă aleg să meargă în continuare pe populisme sau să susțină ideile care vin să ajute oamenii”, a mai declarat Ruxanda Glavan.

Glavan a mai spus că, în ultimii cinci ani, numărul de farmacii contractate de către CNAM să elibereze medicamente compensate a scăzut constant. Potrivit datelor oficiale, în prezent, peste 1.149.000 de cetățeni, adică 43 la sută din locuitorii țării, nu au nicio farmacie în localitatea de baștină. Mai mult, 42 la sută dintre aceste farmacii sunt concentrate în municipiile Chișinău și Bălți, iar restul farmaciilor sunt prezente preponderent în centrele raionale.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților