[ X ]
[ X ]
[ X ]
Platforma DA propune o serie de măsuri pentru îmbunătățirea sistemului electoral actual
26 Iunie

Platforma Demnitate și Adevăr (PDA) a lansat astăzi un proiect politic de reformare a sistemului electoral proporțional, în beneficiul oamenilor, informează CURENTUL.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că, ținând cont de opinia comună a experților internaționali, „regimul actual este obligat să se conformeze și să-și retragă imediat și necondiționat proiectul de lege privind votul mixt din Parlament”.

„Platforma DA consideră că a venit momentul oportun pentru reformarea reală și îmbunătățirea substanțială a sistemului electoral proporțional. În acest sens, Platforma DA vine cu o serie de inițiative care au drept scop îmbunătățirea semnificativă a sistemului electoral actual pentru a asigura o mai bună reprezentare a cetățenilor în Parlament de către persoane alese în mod transparent, în baza principiilor de meritocrație, integritate, profesionalism. Unu – introducerea votului preferențial, când fiecare alegător votează atât partidul său favorit, cât și candidatul preferat din listă; doi – creșterea nivelului de reprezentare a femeilor în procesul electoral prin majorarea cotei obligatorii pentru femei; trei – creșterea nivelului de reprezentare a Diasporei, a tinerilor și a persoanelor care reprezintă comunitățile la nivel regional”, a precizat Năstase.

Liderul Platformei DA a menționat că a patra inițiativă este – depolitizarea Comisiei Electorale Centrale. „Cinci – depolitizarea Consiliului Coordonator al Audiovizualului; șase – sancționarea propagandei, inclusiv în perioada campaniei electorale și interzicerea publicității comerciale electorale la toți radiodifuzorii, precum și a bannerelor electorale; șapte – acordarea timpului egal și gratuit de antenă pentru publicitatea electorală la Televiziunea Națională și Radioul Național; opt – deschiderea unui număr suficient de secții de vot în străinătate și alocarea a nu mai puțin de 10 mii de buletine de vot pentru fiecare secție; nouă – elaborarea mecanismului de implementare a votului prin corespondență cu respectarea caracterului egal, secret și liber exprimat; zece – înăsprirea semnificativă a sancțiunilor pentru fraudele electorale, cum ar fi: turismul electoral și votul multiplu, falsificarea listelor electorale și a rezultatelor votării, coruperea alegătorilor, etc”, a enumerat el.

Platforma DA mai propune asigurarea unei evidențe stricte și transparente a listei de alegători „pentru evitarea oricăror riscuri și suspiciuni de fraudă în procesul electoral” și „modernizarea cadrului legal cu privire la partidele politice în vederea democratizării funcționării acestora, inclusiv pe componenta participării la alegeri a membrilor partidelor”.

„Proiectul Platformei DA urmărește crearea premiselor pentru asanarea clasei politice, asigurarea unui nivel de reprezentare cât mai echitabilă a voinței cetățenilor în alegeri și asigurarea dreptului lor preferențial, oferirea șanselor egale membrilor partidelor de a participa la alegeri, ceea ce ar conduce la reformarea reală a clasei politice din Republica Moldova”, a subliniat Năstase.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților