[ X ]
[ X ]
[ X ]
Platforma DA: „Procesul de curățare a clasei politice și a întregului sistem administrativ al RM va fi realizat, concomitent, pe două căi”
12 Octombrie

Platforma Demnitate și Adevăr (PDA) afirmă că unul dintre principalele obiective pe care și le-a asumat este curățarea din temelii a clasei politice, informează CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că procesul de curățare a clasei politice și a întregului sistem administrativ al RM va fi realizat, concomitent, pe două căi.

„Prima cale constă în asigurarea condițiilor pentru organizarea unui amplu proces de înfăptuire a justiţiei asupra tuturor celor care au uzurpat instituţiile statului şi care au comis crime ce au dus la sărăcirea populaţiei. După reformarea sistemică și curajoasă a justiţiei, care va fi realizată imediat după venirea PDA la guvernare, vor începe marile procese de judecată a persoanelor care au comis crime împotriva economiei naționale și a instituțiilor statului, inclusiv prin utilizarea mecanismului de confiscare extinsă a averilor, dobândite ilegal.

Cea de-a doua cale are drept scop asanarea clasei politice și a sistemului administrativ și se referă la lustrația clasei politice. Lustrația va fi realizată prin intermediul aprobării și implementării stricte a legii, care va interzice pe viață ocuparea unor funcţii publice, de demnitate publică și elective de către aceste categorii de persoane, precum și a persoanelor din domeniul politic și administrativ, care au fost complicii poliției politice în perioada sovietică. În acest context, vom cere desecretizarea arhivelor Securității și asigurarea unui acces neîngrădit al cetățenilor la documentele respective”, a punctat Năstase.

Potrivit liderului Platformei DA, în vederea implementării acestor propuneri, va fi creată Comisia Națională pentru Lustrație, ce va reprezenta autoritatea responsabilă de implementare a Legii Lustrației.

„Comisia va evalua conformitatea cu realitatea a declarațiilor de lustrație ale persoanelor, care urmează să ocupe un grup de funcții publice și demnități publice în baza noii Legi. Membrii acestei Comisii vor fi persoane cu o înaltă autoritate morală, fiind din afara sferei politice și având o reputație ireproșabilă. O activitate de importanță aparte va fi crearea unei Comisii naționale pentru investigarea crimelor regimului oligarhic în cele două faze ale sale: comunistă și pretins pro-europeană. În urma prezentării publice a raportului acestei Comisii, vom insista asupra condamnării oficiale a regimului oligarhic. O componentă importantă a procesului de lustrare, în care un rol aparte îl va juca cetățeanul-alegător, va fi adoptarea și implementarea sistemului de vot proporțional, preferențial cu liste deschise”, a adăugat Năstase.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților