[ X ]
[ X ]
[ X ]
Platforma DA, nemulțumită de Planul de acțiuni al Guvernului la capitolul consolidării autonomiei locale
20 Octombrie

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) declară că este profund dezamăgită de Planul de acțiuni al Guvernului pentru 2021-2022 la capitolul descentralizării și consolidării autonomiei locale, transmite CURENTUL.

Potrivit formațiunii, documentul nu conține nicio acțiune concretă privind extinderea independenței financiare a administrației publice locale de nivelul I, chiar dacă guvernarea și-a asumat astfel de angajamente în campania electorală.

„Platforma DA atenționează că planul de acțiuni al autorităților nu prevede elaborarea și aprobarea inițiativelor legislative privind redistribuirea parțială în bugetele locale a impozitului pe venit a persoanelor juridice și a taxei pentru utilizarea mineralelor, precum și alocarea pentru bugetele locale a 100% din taxa pentru folosirea drumurilor. Inexplicabil este faptul că Guvernul respinge nu doar inițiativele legislative ale Platformei DA, ci și proiectele deputaților PAS. Totodată, nu este propusă elaborarea unui mecanism clar și transparent privind alocarea investițiilor capitale pentru primării, ceea ce înseamnă că există riscul perpetuării situației privind politizarea acestui proces și repartizarea fondurilor în funcție de loialitatea politică”, se spune în comunicat.

Platforma DA spune că pentru ea consolidarea autonomiei locale este o prioritate stringentă.

„Independența financiară a autorităților publice locale ar contribui semnificativ la salvarea și dezvoltarea zonelor rurale iar acest lucru ar asigura independența politică a primarilor de verticala puterii și rezistența față de orice regim autoritar.

Precizăm că, în perioada 2019-2021 formațiunea noastră a înaintat zeci de proiecte de legi în beneficiul autorităților publice locale. Datorită eforturilor Platformei DA, începând cu anul 2020 în bugetele localităților rurale rămân 100 % din impozitul pe venit al persoanelor fizice, iar cota acestui impozit pentru bugetele localităților urbane a crescut de la 20% la 50 %. Prin urmare, veniturile autorităților publice de nivelul I au crescut anual cu circa 700 mln. lei”, spune Platforma DA.

În această ordine de idei, formațiunea cere Guvernului, împreună cu asociațiile reprezentative ale autorităților publice locale, să revizuiască Planul de acțiuni pentru următorii ani și să recurgă urgent la elaborarea și aprobarea proiectelor concrete de acte normative, care sporesc independența financiară a administrației publice locale de nivelul I.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților