[ X ]
[ X ]
[ X ]
Platforma „DA” – nemulțumită de atitudinea guvernării față de businessul mic și mijlociu
11 Martie

Platforma „Demnitate și Adevăr”(PDA) atrage atenția asupra acțiunilor guvernării manifestate față de businessul mic și cel mijlociu, transmite CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase, s-a referit la micșorarea Fondului de Dezvoltare Națională în Agricultură, dar și blocarea amendamentelor legislative în Parlament ce ține de facilitarea accesului furnizorilor autohtoni la rețelele de supermarketuri.

„Fondul de Dezvoltare Națională în Agricultură a fost micşorat inadmisibil – puțin peste 200 mln. lei. Deși Platforma DA a insistat să fie instituite condiții mai drastice privind termenul de valabilitate a produselor importate, s-au adoptat un set de reguli pentru importul produselor agroalimentare care favorizează companiile de import. Inițiativa Platformei DA privind prioritizarea produselor agroalimentare autohtone și a întreprinderilor mici și mijlocii în cadrul achizițiilor publice a fost blocată în Parlament”, a spus Andrei Năstase.

De asemenea, el s-a referit și la situaţia căderii vertiginoase a cotațiilor mondiale la țiței, dar și la majorarea TVA cu 20% pentru producția agricolă și zahărului.

În acest sens, Andrei Năstase menționează că Platforma „DA” va promova inițiativa legislativă privind direcţionarea cotei de cel puţin a 3% din cheltuieli bugetare către Fondul de Subvenționare a Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ceea ce înseamnă că, începând cu 2021, valoarea acestui Fond nu va scădea sub 1,6 miliarde lei.

De asemenea, va insista asupra plafonării veniturilor retail-urilor în raport cu producătorii și furnizorii mărfurilor și asupra introducerii marjei preferențiale pentru produsele agroalimentare autohtone și a businessului mic și mijlociu în cadrul achizițiilor publice. Va reveni pe ordinea de zi a plenului Parlamentului cu inițiativa legislativă privind introducerea moratoriului asupra controalelor de stat la întreprinderi mici și mijlocii. Va cere Consiliului Concurenței și ANRE să intervină în procesul formării prețurilor la produsele petroliere. Se va opune majorării TVA la producția agricolă și a zahărului.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților