[ X ]
[ X ]
[ X ]
Platforma DA, nemulțumită că Legea cu privire la comerțul interior nu a fost promulgată
20 Mai

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a luat act de faptul că Legea nr. 60, care operează modificări în legea privind comerțul interior, adoptată cu larg consens social și politic nu a fost promulgată de Președintele țării și reiterează că aceste modificări vin în sprijinul producătorilor autohtoni din domeniul agroalimentar, în beneficiul Republicii Moldova și al cetățenilor țării, transmite CURENTUL.

Potrivit Platformei DA, Legea menționată, elaborată și propusă de deputații formațiunii transpune în viață prevederi ale Directivei Parlamentului European 2019/633 din 17 aprilie 2019, care interzic supermarketurilor să impună furnizorilor costuri aferente stocării, afișării sau listării produselor agricole și alimentare sau, cel puțin, cer ca plățile pentru asemenea servicii să fie rezonabile, echitabile.

„Platforma DA amintește că în practicile actuale comerciale de relaționare a retailurilor/cumpărătorilor cu furnizorii produselor agroalimentare, supermarketurile deseori impun antreprenorilor din domeniul agroalimentar autohton reduceri de 30-40 % pentru poziționarea mai avantajoasă a produselor pe rafturi, fără ca aceasta să conducă la diminuarea prețului final afișat pentru consumatori. Aceste practici împiedică semnificativ accesul producătorilor autohtoni, în special al celor din sectorul businessului mic și mijlociu, la rețelele mari de comercializare”, menționează Platforma DA.

În acest context, Platforma DA a propus plafonarea până la 10 % din valoarea produselor agricole și alimentare livrate a plăților pentru serviciile de marketing prestate de către supermarketuri, precum și limitarea până la 60 de zile a acțiunilor de promovare a produselor.

„Platforma DA accentuează faptul că modificările propuse au fost dezbătute pe larg timp de 3 ani și au fost inițial parte componentă a unui proiect de lege, înregistrat în Parlament încă în martie 2018 în rezultatul activității grupului de lucru creat pe lângă Ministerului Economiei cu participarea asociațiilor producătorilor și procesatorilor autohtoni și a reprezentanților rețelelor de retailuri. Însă, deși a fost ulterior votat în prima lectură de legislativul precedent, proiectul respectiv, în mod abuziv a fost blocat prin diverse tertipuri.

Platforma DA a pledat în permanență pentru protejarea intereselor producătorilor autohtoni în limita angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova. În contextul adoptării de către Parlamentul European a directivei 2019/633, formațiunea noastră a insistat pe deblocarea procesului de modificare a legii privind comerțul interior. Ne-a luat mult timp să promovăm ideea și să convingem deputații privind necesitatea votării unui asemenea proiect de lege. Au fost organizate mai multe audieri publice pe acest subiect, în cadrul cărora toate asociațiile producătorilor și a procesatorilor autohtoni au susținut proiectul propus de Platforma DA și au promis că prețurile la produsele agroalimentare autohtone nu vor fi majorate. Toți factorii interesați, inclusiv cei decizionali au avut în toată această perioadă îndelungată posibilitatea îmbunătățirii proiectului sau inițierii unui proiect separat mai bun. Atenționăm că legea propusă de Platforma DA și susținută de ambele componente ale blocului ACUM a fost votată cu majoritatea covârșitoare de voturi ale deputaților din Parlament (unica excepție reprezentând-o fracțiunea Șor), iar la etapa examinării nimeni nu a propus vreun amendament la acest proiect de lege.

Platforma DA rămâne consecventă în promovarea și implementarea politicilor de susținere a producătorilor autohtoni, în special a celor din domeniul agroalimentar și sectorul businessului mic și mijlociu. În următorul legislativ vom depune toate eforturile pentru a repune pe tapet Legea nr. 60 privind comerțul interior, lege care corespunde plenar standardelor europene și este extrem de necesară și benefică pentru ramura agroalimentară autohtonă și tuturor cetățenilor”, se mai spune în Declarația formațiunii.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților