Partidele politice Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării cer, în regim de urgență, soluționarea problemelor sistemice din domeniul agriculturii provocate de lipsa de viziune și ineficiența managerială a reprezentanților responsabili de la guvernare.
„Lipsa de acțiuni ferme și intervențiile superficiale în problema agricultorilor din partea guvernării, întârzierile exagerate de alocări a subvențiilor promise ani la rând și politizarea subiectului fermierilor, s-au soldat cu proteste masive ale acestora, care, din disperare, au ajuns să blocheze de câteva zile, accesul spre Vama Leușeni. O abordare exhaustivă a problemei ar diminua riscul de destabilizare și scindare a societății, într-un context politic și geopolitic și așa foarte șubred”, menționează cele trei formațiuni politice.
În acest context, cele trei partide care au anunțat, recent, formarea unui bloc comun pentru următoarele alegeri prezidențiale și parlamentare, pentru a fortifica dreapta proeuropeană extraparlamentară, vin cu un apel către premierul Dorin Recean, președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, să nu ignore, ci să accepte revendicarea agricultorilor cu privire la organizarea unor consultări publice cu privire la soluționarea problemelor din domeniul agriculturii.
De asemenea, partidele politice Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării vin cu solicitarea către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, să asigure în regim de urgență importul și distribuția celor 4000 de tone de motorină donate de Guvernul României, încă în luna noiembrie, 2022, prin intermediul unui parteneriat public-privat și identificarea unui agent economic, care în urma unei licitații ar putea distribui motorina în raioanele R. Moldova.
DECLARAȚIA
comună a Platformei Demnitate și Adevăr,
a Ligii Orașelor și Comunelor și
a Partidului Schimbării
cu privire la protestele agricultorilor și revendicările acestora
Cu regret constatăm că, sectorul agricol se află în criză profundă, iar situația a degradat din cauza schimbărilor climatice continue, crizei post-pandemice și cel mai important din cauza impactului negativ produs de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei asupra sectorului, care a dus la creșterea rapidă a prețurilor la îngrășăminte, creșterea imensă a costurilor la serviciile de transport și scăderea prețurilor la culturile cerealiere.
Cu regret, constatăm o lipsă de reacție adecvată și serioasă din partea guvernării în vederea adoptării unui pachet de măsuri ce ar soluționa sau ameliora problemele din domeniul agricol.
Din noiembrie 2022 și până în prezent. guvernarea PAS nu a reușit să efectueze importul și să asigure distribuția motorinei donate de Guvernul României. Acest fapt vorbește despre incapacitatea guvernării sau despre o evaluare greșită a priorităților.
Deși opiniile cu privire la categoriile, mecanismele și cuantumul ajutorului ce trebuie oferit agricultorilor pot fi diferite, este cert că, lipsa unei comunicări adecvate între reprezentanții agricultorilor și Guvernul Republicii Moldova – va duce la agravarea crizei și creșterea mișcării protestatare.
Guvernarea este obligată să-și onoreze promisiunile făcute în rezultatul negocierilor din iunie 2023 privind acordarea ajutorului financiar și distribuția motorinei donate de România în regim de urgență. Mai mult, guvernarea PAS are obligația directă să-și onoreze promisiunile electorale și să trateze agricultorii cu respect.
În temeiul celor expuse,
SOLICITĂM:
2.1 Să asigure în regim de urgență importul și distribuția celor 4000 de tone de motorină donate de Guvernul României.
2.1. Să examineze posiblitatea alocării compensațiilor la fiecare hectar de porumb și floarea soarelui cultivate în 2023, suplimentar la mecanismul de compensații anunțat recent de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.