Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” împlinește, astăzi, 3 ani de la fondare, în urma schimbării denumirii din „Forța Poporului”, transmite CURENTUL.
„Din momentul creării, Platforma „Demnitate și Adevăr” a fost și este vocea opoziției pro – europene și anti – oligarhice. Activitatea formațiunii nu s-a redus doar la organizarea protestelor, ci s-a extins și la identificarea problemelor din societate, a soluțiilor la acestea. Incursiunile mediatice, declarațiile responsabile ale liderilor partidului pe subiecte stringente pentru oamenii de la sate și orașe, din țară și din diasporă nu au lipsit nicio săptămână. Platforma DA a generat mereu idei și a oferit soluțiile cele mai pertinente pentru a păstra Republica Moldova pe făgașul democratic pe diversele sale dimensiuni: politică, economică, socială. Căile de dezvoltare ale businessului mic și mijlociu, descentralizarea puterii locale, reforma reală a administrației publice, acordarea corectă a subvențiilor în agricultură, ajutorarea pomicultorilor sunt doar câteva dintre inițiativele propuse de Platforma DA”, se spune într-un comunicat de presă al formațiunii.
De-a lungul perioadei sale de activitate, formațiunea a propus mai multe amendamente legislative și a insistat asupra păstrării valorilor europene, democratice, acolo unde, potrivit formațiunii, guvernarea a comis abuzuri.
„Documentele elaborate de Platforma Demnitate și Adevăr vizează toate aspectele vieții sociale din Republica Moldova și sunt parte componentă a unui vast Program de Țară. Printre cele mai importante reforme este și cea cu privire la combaterea complexă a economiei tenebre, care actualmente este un flagel tot mai puternic și mai extins. Reperele acestei reforme sunt dialogul cu businessul legal, deoffshorizarea economiei, stimularea businessului legal printr-un șir de măsuri concrete”, se spune în comunicat.
„Platforma DA s-a expus public în toți acești ani pe subiecte diverse și complexe, extrem de vulnerabile din cauza abuzurilor fără precedent ale puterii de la Chișinău: privind situația precară a presei, privind necesitatea democratizării și depolitizării instituțiilor publice, privind oportunitatea unui referendum legislativ referitor a anularea legii care impune cetățenii să achite miliardele furate în sumă dublă. Platforma DA s-a referit în permanență și la situația din domeniul educației și cercetării, afectat de mai multe probleme: lipsa unei politici clare de asigurare a calității studiilor, conținuturi educaționale deseori irelevante pentru piața muncii, ineficiența cheltuielilor în sistemul educațional, condiții de studii neadecvate pentru elevi și profesori, în special în zonele rurale, lipsa coordonării și continuității studiilor la toate nivelurile de pregătire. „Salarizarea proastă generează, la rândul său, mai multe probleme ce țin de calitatea cunoștințelor obținute de către elevi și studenți, continuitatea generațiilor de pedagogi în sistemul educațional, diminuarea intereselor față de unele profesii importante pentru dezvoltarea și consolidarea societății. Salariile mici din sistemul de învățământ generează, într-un final, și pensii mici. Un cadru didactic cu merite deosebite în activitatea profesională, ajungând la pensie, este umilit și înjosit de penurie”, se mai spune în Declarația Platformei DA.
Toate inițiativele și informații despre activitatea Platformei, doritorii le pot accesa pe site-ul platformada.md. „În toată această perioadă oamenii din formațiunea noastră au perseverat, au activat tot mai consecvent, au fortificat organizațiile teritoriale și au muncit cu dedicație pentru a salva țara. Rostul acestei activități s-a văzut explicit în victoria categorică a liderului formațiunii Andrei Năstase în cadrul alegerilor locale pentru primăria Chișinăului. Și chiar dacă puterea coruptă, autoritară din Chișinău a invalidat mandatul primarului ales și prin asta a comis o fărădelege dictatorială fără precedent în Europa, membrii și simpatizanții Platformei DA nu s-au descurajat, ci continuă să lupte cu cea mai mare determinare pentru un viitor aici, Acasă. Oamenii noștri sunt persecutați, dar noi nu cedăm. Maturitatea politică a lui Andrei Năstase și, implicit, a partidului pe care îl conduce a fost demonstrată plenar și în cadrul prezidențialelor când interesul național a prevalat asupra oricăror altor interese. Inițiatoare a ideii de unitate, Platforma Demnitate și Adevăr va reuși și alături de forțele politice și civice consolidate în mișcarea de rezistență ACUM! Împreună vom reuși!”, se mai spune în comunicat.
Amintim că, decizia de a crea un partid aparține sutelor de mii de oameni participanți la protestele inițiate la începutul anului 2015 și a fost adoptată la o amplă manifestare de protest pe 13 septembrie 2015.
Cristina Pendea