Platforma DA susține că guvernarea propune pentru depășirea crizei social-economice măsuri care ignoră problemele cotidiene reale ale cetățenilor, transmite CURENTUL.
„Remarcăm că, în condițiile unui deficit acut de finanțare a bugetului, Executivul risipește o bună parte din banul public pentru a acorda suport mai multor întreprinderi care nu au avut pierderi în cadrul crizei pandemice. Insistăm asupra alocării sprijinului financiar targhetat, ceea ce ar economisi minim 545 mln lei”, se arată în declarația Platformei.
„Izolarea internațională a țării de către Igor Dodon a contribuit la limitarea sprijinului financiar din partea partenerilor externi și pierderea unei părți semnificative a asistenței macrofinanciare din partea UE în formă de granturi și credite facile. În schimb, ni se propune să acceptăm un substitut precum este creditul oferit de Federația Rusă în condiții păguboase, dubioase și ambigue”, mai adaugă sursa citată.
Pe de altă parte Platforma DA comunică: „Suntem gata să acceptăm propunerile autorităților în contextul acceptării de către acestea a abordării Platformei DA privind susținerea celor mai vulnerabile segmente pe fondul crizei social-economice. Astfel, deputații formațiunii noastre propun convergența conceptului nostru cu propunerile guvernării”.
Potrivit aceleiași declarații, deputații Platformei DA au identificat posibilități reale de a optimiza cheltuielile bugetare cu peste 2 mlrd lei și realocarea acestora pentru 7 categorii importante ale populației și businessului afectate grav de depresia economică actuală.
Astfel, Platforma DA propune redirecționarea resurselor indicate pe următoarele categorii ale populației:
· Pensionari – alocarea indemnizațiilor unice în mărime de 1000 mii lei pentru fiecare pensioner cu pensia sub salariul mediu pe economie. Pentru această măsura urmează să fie alocate 650 mln lei;
· Businessul mic și mijlociu și angajații din acest sector – suplinirea fondului de susținere cu 457 mln lei, astfel încât acesta să atingă cifra de 500 mln lei, iar cu banii din finanțările UE – peste un miliard de lei;
·Patentari – alocarea a 70 mln lei cu destinația ajutor de șomaj pe perioada stopării activității piețelor;
· Agricultori – majorarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii cu 500 mln lei;
· Comunități – majorarea Fondului pentru Dezvoltare Regională cu 300 mln lei;
· Medici, polițiști, militari – majorarea Fondului de urgență al Guvernului cu 50 mln lei în vederea achitării compensațiilor celor care se află în prima linie.
· Diaspora – suplinirea fondurilor programului Diaspora 1+3 cu 100 mln lei.
„La momentul actual, deputații fracțiunii Platforma DA au înregistrat toate amendamentele ce vizează realizarea conceptului nominalizat și se așteaptă ca majoritatea deputaților să le susțină”, se arată în declarație.
Cristina Pendea