[ X ]
Platforma DA face apel către cetățenii R. Moldova să se consolideze și să lupte cu regimul
30 Martie

Platforma Demnitate şi Adevăr (PDA) a lansat astăzi o declarație cu privire la „eșecul activității președintelui Igor Dodon în cele 100 de zile de la învestire”, informează CURENTUL.

PDA a amintit că, la 28 martie curent, Președintele Igor Dodon a făcut public un raport cu privire la activitatea sa în cele o sută de zile de la învestire.

În context, PDA consideră că decretul semnat de Igor Dodon privind convocarea referendumului consultativ este o acţiune de PR și vizează, în fapt, pregătirea pentru alegerile parlamentare.

„Pe lângă celelalte aşa-zise acţiuni întreprinse de Igor Dodon în cele 100 de zile de la învestire, decretul emis reprezintă o mimare a unei false activităţi. Este evident că un referendum consultativ nu va avea niciun efect juridic şi doar va împovăra bugetul cu câteva milioane de lei aruncate în vânt. Iniţiativa populistă a lui Igor Dodon nu oferă soluţii şi nu denotă o preocupare veridică pentru binele ţării, dimpotrivă, confirmă o dată în plus că actualul preşedinte mimează lupta cu regimul promisă de el în campania prezidenţială. Dodon continuă politica destabilizării societăţii în loc să destabilizeze sistemul statului capturat, făcând, în esență”, a precizat PDA.

Potrivit PDA, actualul Preşedinte a propus, printre altele, consultarea populaţiei în ceea ce priveşte istoria românilor, predată în şcoli. „Această întrebare din lista prezentată pentru referendum ar putea întreţine flacăra confruntării în societatea moldovenească pentru luni de zile, chiar dacă nu va avea consecinţe juridice de niciun fel. Este limpede, că această problemă nu este deloc prioritară, ci doar menită să bulverseze opinia publică şi să distragă atenţia de la problemele majore cu care se confruntă populația”, se spune în declarație.

PDA a mai menționat că Igor Dodon susţine ideea de a obţine pentru Republica Moldova statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Euro-asiatice.

„Chiar dacă foarte puţini concetăţeni de-ai noştri ar putea face diferenţa între această Uniune şi Uniunea Vamală., nimeni nu se preocupă să explice prin ce ar fi benefică obţinerea unui atare statut. Prin urmare, este cât se poate de clar că astfel de iniţiative sunt menite să creeze o contrabalanţă aspiraţiilor de aderare la Uniunea Europeană. Se pedalează, așadar, pe confruntarea populaţiei din Republica Moldova”, spune PDA.

Potrivit lor, Igor Dodon ar fi putut să emită în cele o sută de zile un decret despre anularea numirii controversate a lui Harunjen în calitate de Procuror General, dar şi să respingă mai mulți judecători cu reputația dubioasă. „De asemenea, numirea lui Botnari la Moldova Gaz putea fi stopată în condiţiile în care Dodon se laudă cu susţinerea plenară oferită de Vladimir Putin. În ceea ce ţine de legea antinaţională care pune pe umerii cetăţenilor rambursarea miliardului furat, Igor Dodon ar trebui să inițieze un referendum republican legislativ cu efectul juridic imediat privind abrogarea acestui act legislativ în loc de a cheltui banii contribuabililor în vederea consultării populaţiei, care, evident, nu-şi doreşte o asemenea povară. Dacă ar fi luptat realmente cu regimul, Igor Dodon s-ar fi referit în raportul său în privinţa reformei antisociale a sistemului de pensionare sau pe marginea creşterii exorbitante a serviciilor medicale, precum și a amenzilor majorate exagerat etc”, a punctat Pltforma.

În final, PDA a menționat că, „în cele 100 de zile de la învestirea preşedintelui, regimul, cu sprijinul lui Igor Dodon, s-a întărit şi încearcă acum să se menţină la guvernare prin intermediul introducerii votului uninominal”.

Pornind de la cele enunțate mai sus, PDA face apel către cetățenii Republicii Moldova, indiferent de culoarea politică, apartenența națională sau religioasă să se consolideze și să lupte cu regimul.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților