Platforma Demnitate și Adevăr (DA) condamnă decizia Curții Supreme de Justiție de a scoate Crucifixul instalat de Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei în sediul MAI și consideră că e un act de blasfemie și de discreditare a credinței, a justiției și a instituțiilor statului și trebuie să fie abrogat, transmite CURENTUL.
Platforma DA spune că instaurarea crucifixului de la MAI în prezența celor doi Mitropoliți a fost și un act de unitate, de consolidare a credinței noastre strămoșești.
Partidul a amintit că, pe trei februarie 2020, ex-ministrul de Interne, Andrei Năstase a depus o cerere de chemare în judecată împotriva deciziei nr.184/19 din 16 decembrie 2019 a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.
Prin hotărârea din 31 iulie 2020 a Judecătoriei Chişinău, sediul Râşcani, a fost admisă acțiunea şi a fost anulată decizia Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității nr. 184/19 din 16 decembrie 2019. Hotărârea Judecătoriei a devenit irevocabilă, fiind respinse de către Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție apelul și recursul Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.
În paralel, în justiție a fost pusă pe rol o nouă cauză în aceeași chestiune, care, susținută indirect de fosta și actuala guvernare s-a transformat într-o decizie contrară celei anterioare. Platforma DA consider că sunt inacceptabile acțiunile justiției, în consens cu cele ale fostei și actualei guvernări de a elimina în mod fariseic cel mai puternic simbol al creștinătății și ortodoxiei din această instituție a statului. Este cel puțin suspicios faptul că în al doilea proces, nu s-a făcut referință la soluțiile expuse anterior de instanțe. Orice jurist consacrat cunoaște principiul AUTORITĂŢII DE LUCRU JUDECAT, ca un garant al stabilității juridice conform căruia nimeni nu mai poate să mai pună în discuţie drepturile consfinţite prin hotărârea judecătorească rămasă definitivă. Cunoaștem, de asemenea, deciziile CEDO referitoare la crucifixele instalate în instituțiile publice din alte țări. Aducem aici drept exemplu CAUZA LAUTSI ŞI ALŢII ÎMPOTRIVA ITALIEI (Cererea nr. 30814/06) HOTĂRÂRE STRASBOURG 18 martie 2011 ) și observăm că Instanțele moldovenești, în cel de-al doilea proces, nu au ținut cont de experiența CEDO, de deciziile Curții europene referitoare la speță, ceea ce constituie o încălcare flagrantă cu urmări previzibile de condamnare a Republicii Moldova de către instanța europeană.
„De asemenea, Platforma DA condamnă decizia ministrei Revenco de demitere din funcție a unui șef al unui Inspectorat de Poliție pentru instalarea unui Crucifix”, spune formațiunea.
Cristina Parfeni