În contextul discuțiilor despre reforma administrației publice locale (APL), Platforma Demnitate și Adevăr (DA) consideră că este necesar ca „Guvernul să vină în viitorul cel mai apropiat cu un proiect de reformă complexă, sistemică, vizionară, bine elaborată, care să aducă eficiență în funcționarea APL. Or, din mesajele transmise de către unii reprezentanți ai puterii, se întrevede riscul ca Guvernul să vină cu abordări strict cosmetice ce mimează reforma, fără impact asupra guvernanței locale și care nu încearcă să rezolve în esență problemele grave care s-au acumulat timp de decenii în sistemul APL”, informează CURENTUL.
Pentru a evita aceste riscuri, Platforma DA pledează pentru un dialog constructiv cu reprezentanții Guvernului în vederea identificării unor opțiuni și modele de reformă, care să corespundă intereselor cetățenilor, și nu unor interese politice de moment.
„În acest sens, este necesară o dezbatere publică reală la acest subiect cu implicarea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM); comunității de experți, reprezentanților APL, societatea civilă, partide politice, locuitorii din teritoriu. Ne exprimăm speranța că de această dată, Guvernul va ține cont de vocea comunității și nu va ignora ostentativ recomandările societății așa cum s-a procedat în cazul reorganizării universităților” – a menționat formațiunea.
Pornind de la importanța acestei reforme, Platforma DA consideră că indiferent de selectarea modelului de reformare a APL, este necesar să se țină cont de următoarele elemente:
– debirocratizarea APL, evitarea suprapunerii de funcții și asigurarea proximității față de cetățean;
– instituționalizarea principiului subsidiarității în conformitate cu Carta Europeană a autonomiei locale;
– menținerea maximală a impozitelor și taxelor în bugetele locale;
– instituționalizarea unor mecanisme decizionale participative;
– transferarea în proprietatea unităților administrativ-teritoriale din proprietatea statului, a bunurilor de interes local, de pe teritoriul respectiv, inclusiv, a obiectivelor acvatice şi resurselor naturale, precum si asigurarea înregistrării și evaluării masive a bunurilor imobile din toate comunitățile locale din Republica Moldova;
– promovarea principiilor de guvernare electronică la nivel local.